Ново отлагане на изстрелването на първия български сателит. Но този път последното

 news.ibox.bg
Ново отлагане на изстрелването на първия български сателит. Но този път последното

Ново забавяне с два дни на изстрелването на първия български геостационарен комуникационен сателит обявиха от оператора "Булсатком".

Според последната информация извеждането му в космоса ще стане на 19 юни в 21:10 българско време, а не на 17 юни, както беше посочено преди седмица. Това е второто отлагане на старта, след като първоначално се очакваше той да бъде на 15 юни.

Изстрелването на първия български сателит се забавя

BulgariaSat-1 ще бъде изведен в Космоса на 17 юни

Американската компания SpaceX, която ще извърши изстрелването, вече е провела тест за статично запалване на двигателите на ракетата Falcon 9, която ще бъде използвана.

Промяната на датата не е нещо необичайно, той като често при извеждания на сателити в Космоса се посочват няколко възможни дати, а не конкретна.

По проекта за BulgariaSat-1 "Булсатком" работи със SpaceX, като сателитът ще бъде изстрелян с помощта на вече летяла ракета на производителя. Това ще стане от стартовата площадка Кейп Канаверал.

След извеждането в космоса, SpaceX отново ще опита контролирано приземяване на първия модул на вече летялата Falcon 9 на платформа в Атлантическия океан.

BulgariaSat-1 ще използва доказалия се вече първи модул на Falcon 9, приземен за първи път на 14 януари тази година като по този начин ще бъде вторият в света, възползвал се от тази иновация на американския производител.

"BulgariaSat-1 ще осигурява директно до домовете телевизионни и комуникационни услуги на Балканите и в други европейски региони. Сателитът е подходящ за 4G LTE мрежа в 1800 MHz. Освен за телевизионни и комуникационни услуги, BulgariaSat-1 може да се използва при форсмажорни обстоятелства - аварии, в следствие на природни бедствия - земетресения, бури, наводнения, когато наземните мрежи не работят", посочват от "Булсатком".


Ключови думи : юни, космоса, булсатком, spacex, сателит, първия български, изстрелването, bulgariasat, falcon

Виж оригиналната статия в news.ibox.bg