Новото туристическо лого на Русия - врата към "цял свят" или "стилизиран трактор "Беларус""

 dnevnik.bg
Новото туристическо лого на Русия - врата към

© http://tourbrand.russia.travelРусия - необятна по размери, достатъчно голяма, за да е отделен континент, и изумяваща посетители и изследователи от векове - среща трудности в усилията да изработи ясна "комуникация" на културните си възможности, която да поднесе към глобална публика и да насърчи туризма в по-малко извести региони.


Новото лого, което представлява всеки от регионите на Русия, обаче ще позволи на Руския борд за туризма да направи крачка в това усилие, пише списанието Transform Magazine, което се занимава с проекти по ребрандиране и развиване на брандове.


Логото беше избрано в края на миналата година след конкурс, започнал през 2015-а и приключил с шест предложения финалисти. Победителят, резултат от съвместна работа между няколко студиа, цели да "отрази Русия такава, каквато е известна на истинските руснаци" и да "посочи цял един свят вътре в Русия," пише списанието и добавя, че целта е била крачка встрани от клишетата, често появяващи се в новите лога на много държави.
На практика логото "Русия - това е целият свят" представя с геометрични фигури, по една за всеки регион (например анексираният през 2014 г. Крим е малко правоъгълниче в лявата част на картата, а Калининград - малко кръгче, откъснато от другите фигури), картата на страната.


Заради стилистичното си сходство с руския супрематизъм (сравненията с работата на художника Казимир Малевич предизвикаха и криктики в социалните мрежи), авангардно движение от началото на 20 в., някои смятат логото за сложно, но всъщност то е доста гъвкаво и дава възможност за адаптации, отбелязва изданието. То цитира сайта на руската агенция "Ростуризм", според която новият бранд отразява руската кухня и култура, както и многоликите пейзажи, и представлява "стилизирана карта на Русия" - "елементите, от които е сглобено, очертават точките и териториите в нашата Родина, отразявайки характера ѝ убедително и достъпно."


© http://tourbrand.russia.travel


Според списанието в логото има влияние от футбола заради предстоящото домакинство на световното първенство, което за пръв път ще се провежда в "две части на света - Европа и Азия... Без съмнение Русия очаква голям спортен фестивал, който ще се помни дълго време".


"Ростуризм" също така иска да обърне внимание и на по-малко туристическите градове като Москва и Санкт Петербург, включително тези с "по-азиатско влияние" като Красноярск, Саха и Коми, които обаче предлагат "уникално руско културно преживяване", отбелязва агенцията.


Според някои критици концепцията на новия бранд е неясна, както е проблемна и организацията на конкурса. Други отиват още по-далеч и твърдят, че Русия е изобразена като стилизиран трактор "Беларус", трети - че "Кавказ пропълзява върху Моска", не е ясно къде е по-голямата част от Далечния изток на Русия или че дизайнът "извиква твърде различни асоциации," а имената на регионите, отговарящи на геометричните фигури, се четат трудно. Не всички мнения са критични обаче - много от тях приветстват логото като отговарящо на руските нужди.


Ключови думи : русия, свят, списанието, логото, фигури

Виж оригиналната статия в dnevnik.bg