Новозеландци поставиха рекорд за най-многобройно изпълнение на маорски танц (ВИДЕО/СНИМКИ)

 dariknews.bg
Новозеландци поставиха рекорд за най-многобройно изпълнение на маорски танц (ВИДЕО/СНИМКИ)

Повече от 7700 новозеландци изпълниха бойния маорски танц хака в град Роторуа на Северния остров, съобщи ДПА. Така страната си върна световния рекорд, който досега принадлежеше на Франция.

 

New Zealand breaks haka world record with 7,700 attendees pic.twitter.com/2r7Ptc15Nf

— E Multimedia Tv (@emmediatv) 17 юни 2017 г.
За изпълнението се събраха млади и стари. Те извършваха традиционните движения и припяваха "ка мате, ка мате" ("Ще умра"). Броят им беше повече от 10% от населението на Роторуа (65 280). За да бъде признато постижението, участниците трябваше да танцуват пет минути.

 

World record haka going down in Rotorua! Awesome! @NewshubNZ pic.twitter.com/1zBPRB8mM5

— Ollie Ritchie (@OllieRitchie1) 17 юни 2017 г.Over 7,000 people breaking the Haka world record right now in Rotorua! pic.twitter.com/bk4eywYiJB

— All Blacks (@AllBlacks) 17 юни 2017 г.
Градът вчера беше изпълнен с ръгби запалянковци за мач между британски и новозеландски отбор. Рекордът беше поставен на общинските ливади, като бяха спазени изискванията на Гинес за строго контролиране на броя на участниците с билети с баркод.

 

Indrukwekkend record: de grootste Haka ooithttps://t.co/N7poz43deE

— Dick van Pelt (@Dick12) 17 юни 2017 г.
Танцът хака е световнопознат, защото новозеландските отбори по ръгби го изпълняват преди мачовете си. През 2014 г. френска група търговци на автомобили организираха негово мащабно изпълнение, което беше вписано в рекордите на Гинес. Миналата година беше направен неофициален опит той да бъде подобрен в Нова Зеландия с 6200 участващи ученици.


Ключови думи : twitter com, pic twitter, юни 2017, world record, haka

Виж оригиналната статия в dariknews.bg