Областната администрация в Кюстендил се е допитала за предоставяните административни услуги в анкета

 https://www.glaspress.rs

Областната администрация в Кюстендил се е допитала за качеството на предоставяните от нея административни услуги в анкета, съобщиха от пресцентъра на администрацията.

Всеки е имал възможност на място или онлайн анонимно да изрази мнението си и да отправи своите препоръки относно работата на администрацията.

Според анализа, в анкетите са участвали хора между 30 и 63 години,  от които 12 процента – представители на бизнеса. Повече от половината участвали в допитването са с висше образование,  а малко над 32 на сто – със средно и основно образование.

Всички, участвали в измерването са посочили, че административната услуга, която са искали е изпълнена в рамките на законовия срок. Близо 90 процента са подали писмено заявление за предоставяне на административна услуга на място в деловодството, а останалите са направили това по пощата. Никой от анкетираните не е използвал електронната поща на администрацията.

Във връзка с качеството на административното обслужване – 75 процента от участвалите в допитването дават оценка „много добро“, а останалите разделят мнението си по равно между „по-скоро добро“ и „има известни проблеми“.

88 процента от участвалите в анкетата определят отношението на служителите в администрацията като „любезно“.

Източник: Елица Иванова, БТА


Ключови думи : процента, администрацията, участвали

Виж оригиналната статия в https://www.glaspress.rs