Общините ще получат ваучери за безплатен интернет в началото на 2018 г.

 investor.bg

гледано: 1   Още видео

0 гласа

Общините ще получат първите ваучери за WiFi, субсидирани от бюджета на ЕС, в началото на 2018 година, заяви в предаването "Брюксел 1" на Bulgaria On Air еврокомисарят Мария Габриел.

Тя припомни, че ЕК дава 120 млн евро за безжичен интернет в европейските общини. 

Още по темата

Общини ще получат евросубсидии за WiFi на принципа "първи дошъл, първи обслужен"

Общини ще кандидатстват за ваучери за изграждане на безплатен безжичен интернет


"За първи път Европа пряко помага на общините" обясни българският еврокомисар. В разговор с Милена Милотинова тя разясни плана.

Между 6000 и 8000 общини в цяла Европа ще получат ваучери за за 120 млн. евро за осигуряване на безплатен достъп до интернет на обществени места по тяхна преценка - библиотеката, читалището, болницата или парка.

„Предстои до края на годината да бъде готов формулярът. Дала съм много ясна индикация на моя екип, че искам опростен формуляр, така че и кметът в малката община да се справи с него без консултанти и посредници. Другото важно нещо, което трябва да знаят нашите кметове, е, че принципът ще е първи дошъл - първи обслужен. Затова призовавам българските кметове да са активни, да следят отблизо кога ще стартират формулярът и интернет-порталът, на който директно могат да кандидатстват“, препоръча тя.

Надявам се българските общини да бъдат сред първите кандидатствали, което им дава право да бъдат и сред първите получили ваучери, допълни комисарят по дигитализацията Мария Габриел.

По статията работи: автор Екип на Bulgaria On Air


Ключови думи : общини, интернет, първите, получат, общините, ваучери, безплатен

Виж оригиналната статия в investor.bg