ООН: Страданието на задържаните в Либия мигранти е срам за човечеството

 actualno.com
ООН: Страданието на задържаните в Либия мигранти е срам за човечеството

"Страданието на задържаните в Либия мигранти е срам за човечеството", това каза в изявление ръководителят на организацията по правата на човека към ООН Зейд Раад Ал Хюсеин.

Освен това от организацията отправиха критика към политиката на Европейския съюз за подпомагане на либийските власти за мигрантите в Средиземноморието и връщането им в "ужасните затвори" в Либия.

Човек загина след потъване на лодка с мигранти край о. Калолимнос

Един човек е загинал, след като лодка с мигранти е потънала в Егейско море до остров Калолимнос в гръцкия архипелаг Додеканези.

В лодк...

Прочети повече

"Политиката на Брюксел за подпомагане на либийската брегова охрана и връщането на мигранти от Средиземноморието е нечовешка", допълни Зейд Раад Ал Хюсеин.

Африканската държава отдавна е основен транзитен център за мигрантите, които се опитват да стигнат до Европа, а много от тях стават жертва на сериозна злоупотреба в ръцете на трафиканти и други.

Зейд каза, че една вече тежка ситуация в страната "сега се превърна в катастрофална", предаде БГНЕС.

"Системата за задържане на имигрантите в Либия е преустановена", посочи той, добавяйки, че "международната общност не може да вижда невъобразимите ужаси, претърпени от мигрантите в Либия, и да се преструва, че тя може да бъде регулирана само от подобряване на условията на задържане."

Още 2 млн. души са били принудени да станат бежанци през 2017 г .

Войните, насилието и конфликтите по света са принудили над 2 млн. души да станат бежанци през тази година, съобщи агенцията на ООН за б...

Прочети повече

"Те нямат възможност да оспорят законността на задържането им и нямат достъп до правна помощ", се казва още в изявлението.

Според Департамента за борба с незаконната миграция на Либия, 19 900 души са били задържани само от началото на ноември.

Реклама

"ЕС и държавите членки не са направили нищо досега, за да се намали нивото на злоупотреби, претърпени от мигрантите", каза също Зейд.

Той каза, че служители на ООН са посетили четири центъра по-рано този месец и са били "шокирани" от това, което са видели.

ЕС обмисля създаването на мигрантски лагери в Нигер

Европейският съюз обмисля създаването на лагери за прием на мигранти в Нигер, за да затвори т. нар. „либийски коридор” и да...

Прочети повече

„Имаше хиляди изнемощели и травматизирани мъже, жени и деца, един върху друг, заключени в хангари без достъп до най-важните нужди и лишени от човешкото им достойнство", каза правозащитникът.

"Ние не можем да бъдем мълчалив свидетел на съвременното робство”, допълни той.


Ключови думи : души, мигранти, оон, либия, мигрантите, прочети повече, зейд

Виж оригиналната статия в actualno.com