Овчаров: Оборудването за АЕЦ "Белене" не се съхранява правилно

 actualno.com
Овчаров: Оборудването за АЕЦ

Идващото оборудване за "Белене" не се съхранява както трябва, обяви бившият енергиен министър от времето на кабинета "Станишев" Румен Овчаров, който тогава беше освободен от поста си заради корупция - т.нар. афера "Топлофикация", а сега има обвинения както за проекта "Белене", така и за Мини "Бобов дол". Той показа снимки в студиото на bTV, за да потвърди твърденията си.

Реклама

По думите му идващото оборудване не се консервира и няма гаранция, че в бъдеще няма да има повреди заради неправилно съхранение.

Експерт: Проблемът е защо дружества като ЧЕЗ напускат страната

Проблемът е защо тези компании напускат страната. Очевидно на тези инвеститори не им харесва в тази държава и си отиват. Какво ще стане...

Прочети повече

Овчаров допълни, че съхранението на оборудването няма да бъде евтино и призова държавата да намери експерти у нас, които да се погрижат за това. Той напомни и, че преди време е предлагал да намерим начин и евентуално да плащаме оборудването да си стои в Русия, защото там ще се грижат по-добре за него.

Припомняме, че оборудването е част от делото, което загубихме срещу "Атомстройекспорт" - на стойност 620 млн. евро.

"С "Белене" дълго време вървим в грешната посока. Въпросът е каква е позицията на българската държава, няма построена АЕЦ без такава позиция. Глупави и наивни са приказки на държавата, че някой ще дойде и ще построи централата. Държава носи отговорност за построяването, за щета на трета страна, за радиоактивните отпадъци", каза още Овчаров.

Енергията на бъдещето ще бъде представена на „Expo 2017” в Астана

Новите "зелени" технологии и най-добрите научни разработки в областта на енергетиката ще бъдат показани на церемонията по закриването н...

Прочети повече

Припомняме, че в момента Овчаров има обвинения за умишлена безстопанственост за Мини "Бобов дол" - за отдаването им на концесия на Христо Ковачки, както и за "Белене" - за нанесени щети от 193 млн. евро, защото като министър е допуснал сключване на споразумение между НЕК и "Атомстройекспорт", преди да е избран инвеститор по проекта "Белене".

Помолен да коментира казуса "Емко" Овчаров заяви, че този случай и т.нар. "Кумгейт" са много пряко свързани теми, защото "това е моделът на управление ГЕРБ или Борисов. Той прави каквото си поиска в държавата. Защото проблемът на "Емко" възникна, когато Гебрев реши, че ще става собственик на "Дунарит". Това всичко се случва със знанието и указанието на министър-председателя. Бойко Борисов прави каквото си иска и никой не му се бърка, Делян Добрев прави каквото си иска в Хасково и никой не може да му се бърка. ГЕРБ управляват вече толкова време, че решиха, че всички те са началници, а ние сме глупаци. Въпросът е по какъв начин държавата осребрява активите на КТБ, до момента го прави по най-лошия начин. Ще се освободим от тези модели, когато ГЕРБ и Бойко Борисов бъдат свалени от власт."


Ключови думи : герб, министър, борисов, държавата, начин, белене, оборудването, проблемът, овчаров, прави каквото

Виж оригиналната статия в actualno.com