Пандемията бушува в Латинска Америка, но две държави са за пример

 dnevnik.bg
Пандемията бушува в Латинска Америка, но две държави са за пример

© Associated Press

Брачна двойка в Монтевидео, УругвайВ Латинска Америка, превърнала се в ново огнище на пандемията от COVID-19, Уругвай и Коста Рика се отличават с успеха си в борбата с болестта. Кривата на заразата намалява, смъртността е ниска, а броят на новите случаи на заразяване - ограничен.


Със 746 заразени, 20 починали и 588 оздравели, по данни от сряда, Уругвай - малка страна с 3.4 милиона жители, която никога не е обявявала официална пълна изолация - изглежда е изключение в Латинска Америка, където темпото на разпространение на заразата се ускорява, по-специално в Бразилия, Перу, Мексико и Чили.


Само 138 души бяха болни в Уругвай към сряда, като това е най-ниското число от края на април, и коефициентът на предаване на вируса през последните дни възлиза на 0.74, което е доста далеч от равнището на заразяване от 2.5, регистрирано в началото на епидемията в Китай в края на 2019 г. В Уругвай коефициетът на предаване на вируса никога не е достигал такова ниво и научните експерти говорят сега за една "възпряна епидемия".


Дали тези числа обаче отразяват реалността?
"Можете да ми твърдите, че има недостатъчно разгласяване на случаите, но се правят все повече тестове. А онези, които не вярват на тестовете, как ще обяснят тогава, че в интензивните отделения има свободни легла? Как ще обяснят те защо системата на здравеопазването не е ..


Ключови думи : система, случаи, страната, властите, бързо, новите, уругвай, ниска, коста рика, латинска америка, подчертава, изолация, епидемията, зараза, пандемията, монтевидео, covid

Виж оригиналната статия в dnevnik.bgпоследни новини

Румънският премиер бе глобен, защото не носи маска и пуши на закрито

31 май 2020 10:00:00 dnevnik.bg
Румънският премиер бе глобен, защото не носи маска и пуши на закрито

© Associated Press Румънският премиер Лудовик Орбан Румънският премиер Лудовик Орбан бе глобен, след като наруши собствените си ограничения,...