Парламентът бламира борбата с корупцията - дава бонуси на магистрати, които ще съдят министри

 offnews.bg
Парламентът бламира борбата с корупцията - дава бонуси на магистрати, които ще съдят министри

В петък депутатите направиха своеобразен бойкот в опитите за ефективни мерки срещу борбата с корупцията. На първо четене със 110 гласа "за" парламентът прие спорните промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ), с които се въвеждат "бонуси" от по шест заплати за съдиите и прокурорите в специализираните съд и прокуратура, където ще се гледат делата за корупция по високите етажи на властта. 

В същото време, по предложение на шефа на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ, парламентът реши да има извънредно заседание в деня, в който президентът насрочи нова дата за провеждането на Консултативен съвет за национална сигурност (КСНС), след като отсъствието на част от членовете му го провали. На него бяха представени данни за напредъка в борбата с корупцията, а от доклада на правосъдния министър Цецка Цачева става ясно, че основен генератор на корупция е изпълнителната власт. 

Заседанието на парламента е насрочено за 14.00 часа, а КСНС ще се проведе от 13.00 ч. На него трябва да присъства по един представител от парламентарна група.

Със 110 „за“ и 37 „въздържали се“ депутатите приеха поправките в ЗСВ, които бяха внесени от ГЕРБ, ДПС, Обединени патриоти, „Воля“. Под промените подписите си отказаха да сложат БСП. 

Според промените съдиите, прокурорите и служителите в спецправосъдието ще получават годишни бонуси от 6 заплати, за „стимулиране за резултати“.

От Съюза на съдиите се обявиха срещу връщането на кариерното израстване без конкурс и срещу „бонусите“, които превръщат спецправосъдието в извънредно, което Конституцията не позволява. 

Според Данаил Кирилов промените целят да осигурят „щатно окомплектоване“ на спецсъдилищата и прокуратури, след като с промените в НПК им бяха прехвърлени делата за „висока корупция“ срещу министри, депутати, магистрати, съобщава defacto.bg. Контрааргументите срещу стимулите са свързани с това, че и в момента законът дава възможност на ВСС да определя допълнителни възнаграждения на най-натоварените магистрати. 

В момента спецмагистратите на апелативно ниво са със заплата 3084 лева, а на окръжно - с 2533 лева.

Проектът ще се движи в „спешен порядък“, със съкратени срокове за предложения между първо и второ четене. Целта е да бъде окончателно приет до края на октомври, защото от 5 ноември влизат в сила промените в НПК с новата „подсъдност“.


Ключови думи : борбата, промените, бонуси, корупцията, съдиите, магистрати

Виж оригиналната статия в offnews.bg