Петролът изпрати седмица на подем. Добивът и запасите в САЩ спадат

 news.ibox.bg
Петролът изпрати седмица на подем. Добивът и запасите в САЩ спадат

Цените на петрола в петък растат и ще завършат седмицата с подем на фона на оптимизма на ОПЕК за относително балансиране на пазар.

Стойността на декемврийските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures днес сутринта се покачва с 29 цента - до $56,54 за барел. При закриване на сесията в четвъртък контрактите бяха поевтинели с $0,69 (1,21%) - до $56,25 за барел.

Американският еталон WTI с доставка ноември на електронните търгове на нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време поскъпва с 30 цента - до $50,9 за барел. Вчера цената му се понижи с $0,7 (1,36%) - до $50,6 за барел.

В края на сесията в четвъртък тенденцията на спад бе прекратена благодарение на данните за съкращаване на запасите от суровината в САЩ.

Според отчета на енергийното министерство през миналата седмица запасите от петрол в САЩ са се намалили с 2,75 млн. барела -до общ обем от 462,216 млн. барела. Запасите от бензин обаче са нараснали с 2,49 млн. барела, а на другите дестилати са спаднали с 1,48 млн. барела.

Добивът на петрол в САЩ през миналата седмица е спаднал с 0,85% - до 9,48 млн. барела в денонощие.

От началото на седмицата сортът Brent е поскъпнал с 1,6%, а WTI - с 3,3%.

ОПЕК очаква мерките предприети от страните производителки на суровината да доведат до съкращаване на свръхголямото предлагане и петролният пазар да се балансира до третото тримесечие на 2018 година.

Тези прогнози се основават и на това, че Либия и Нигерия ще запазят нивото на производството си на сегашното равнище. А добивът на шистов петрол в САЩ няма да се увеличи с повече от 500 хил. барела на денонощие, пише Bloomber.


Ключови думи : сащ, седмица, петрол, запасите, млн барела, добивът

Виж оригиналната статия в news.ibox.bg