Петролът започва новата седмица с поскъпване

 investor.bg

Снимка: Архив Ройтерс

Фючърсите върху американския лек суров петрол с доставка през януари стартираха новата седмица по време на азиатската търговия с поскъпване - с 0,61% до 57,65 долара за барел. Сортът брент също отчита повишение с 0,63% до 63,63 долара за барел.

Хедж фондовете са увеличили залозите си за повишаване на цените и за двата най-търгувани вида петрол до нови върхове, като за лекия суров петрол се очаква да достигне 9-месечен връх, съобщава Bloomberg.

И въпреки че в момента цените на черното злато до голяма степен се поддържат от споразумението на  членовете на Организацията на страните износителки на петрол заедно с други държави, които не са членки на организацията, за намаляване на доставките на петрол с около 1,8 милиона барела на ден, то в същото време стана ясно, че производството в САЩ през следващата година ще достигне рекордните 10 милиона барела на ден.

Така на седмична база цената на лекия суров петрол се понижава с 0,1%, а на сорта брент - с 0,03% заради опасенията, че увеличеното американско производство ще подтисне усилията на ОПЕК. 

Още по темата

Хроника на една предизвестена смърт


На фона на прогнозата за ръст на производството по последни данни запасите от суров петрол в САЩ намаляват с 5,1 млн. барела  за четвърта поред седмица и това е най-ниското ниво от октомври 2015 г.

„Ключовите фактори за 2018 г. по отношение на петрола са именно спазването на изискванията на ОПЕК и очакваното по-голямо търсене по целия свят“, коментира Дейвид Ленокс, стоков анализатор в австралийската компания Fat Prophets, цитиран от Bloomberg. Според него цените като цяло ще бъдат под контрол въпреки по-високото производство в САЩ.

Златото също е на позитивна територия, като фючърсите му с доставка през февруари отчитат ръст от 0,13% до 1 259,10 долара за тройунция. За изминалата седмица ценният метал успя да прибави 0,7% към стойността си и така сложи край на триседмична губеща серия. 

В предпразничната седмица във фокуса на инвеститорите ще са посланията от Японската и Австралийската централна банка. Сред по-важните макроданни преди Коледа ще е индексът на потребителските цени в еврозоната и бизнес климатът в Германия.   

По статията работиха: Магдалена Иванова, редактор Бойчо Попов


Ключови думи : долара, цените, сащ, седмица, суров петрол

Виж оригиналната статия в investor.bg