"Пясък в чекмедже" или емигрантската страст на Надя Христова в търсене на пътя (ВИДЕО)

 dariknews.bg

Ако сте активни в социалната мрежа, може би вече сте чули за новия български документален филм "Пясък в чекмедже". Премиерата му се състоя с голям успех в Дома на киното в София, в рамките на международния филмов фестивал Sofia Biting Docs. Филмът е дело на журналистката Надя Христова, усмихнатият мотор на голямото, шестчленно, емигрантско семейство, което от седем години живее в Есекс, Великобритания. В България Надя работеше като сценарист и редактор в медии. Документалната лента прави без лев, пардон - без паунд бюджет между кликванията на мишката за изкарване на прехраната и грижата за четирите й деца, които майчиният поглед не изпуска за миг. Тя е автор, сценарист, монтажист, всичко.

Филмът  е част от документалната поредица, която компактен екип телевизионери стартира през 2009 година, като на шега, още преди Надя да емигрира, а в него участва проф. Калин Янакиев.

"Когато започнахме да снимаме за първия филм, "Чудо голямо", колеги и приятели не спираха да се интересуват как успяваме и кой го финансира. "Студио - къде снимате? Екип? Продуценти?" Отговорът и тогава, и сега, е един и същ: бюджет няма", разказа пред DarikNews авторката на филмите.

"Изглежда приятелите ми бяха достатъчно луди, да повярват, че можем да направим хубав документален филм и без пари, стига да имаме добра идея. Днес, след три успешни проекта с хиляди гледания в YouTube, вече не е нужно да ги убеждавам. Те сами питат кога започваме следващия", усмихва се Надя. Идеята за документалната поредица идва, когато гледа "Професорско каре" с маститите философи от Софийския университет - професорите Калин Янакиев, Владимир Градев, Цочо Бояджиев и Георги ..


Ключови думи : филм, надя, пясък, документалната, чекмедже

Виж оригиналната статия в dariknews.bgпоследни новини

На 98 години почина майката на Силвестър Сталоун

24 септември 2020 07:01:00 dariknews.bg
На 98 години почина майката на Силвестър Сталоун

На 98 годишна възраст, в съня си, както винаги си е пожелавала, почина Джаки Сталоун, ексцентричната и екстравагантна майка на Силвестър Сталоун. Тъжната новина съобщава синът й Франк чрез...