Побратимените села на България и Украйна

 www.peika.bg

Знаете ли кое българско село си има двойник в Украйна? Това е село Голица, Варненско, което има едноименен побратим от Украйна, Болградски район, Одеска област.

Още по темата

Индийското село с хилядите жерави

Село с път от соларни панели

Най-големият фестивал за улично изкуство в Украйна

Двете селища предлагат на своите посетители запознанство с традиционен фолклор и колоритни местни традиции. Българската Голица е единственото село у нас с паметник на петела. Статуята е издигната във връзка с момент от историческото минало не само на селището, но и на цяла България – девширмето или кръвния данък в Османската империя.

Според предание, майка намазала с кръв от петел портата на своя дом и турците я отминали, мислейки че са взели момче за девширмето от къщата. Така семейството се спасило. Затова във варненското село има голям празник всяка година на Петльовден.

В българската Голица живеят т.нар. ваяци, група българи, запазили старинни обичаи и думи в езика си. Някои смятат, че ваяците са преки потомци на Аспаруховите българи. Близо до селището е село Еркеч, известно на езиковедите със своя говор – Еркечки. Еркечки се говори и в Голица.

Еркеч и Голица са свързани с историята на украинското селище. Според изследователи жителите на село Еркеч били нападнати от османските войници по време на Руско-турската война от 1828-1829 г. След като дочакват руските войски, местните ги следват чак до Русия. След като се заселват в Руската империя, основават село Голица, днешна Украйна.

Днес жителите на селото са предимно българи. Гордеят се в традициите, бита и фолклора си. В Голица, Украйна има историко-етнографски музей, който се помещава в сградата на местното училище. Сбирката е открита на 30 октомври 2004 г. и е събрана с помощта на учителката по История и География Жана Андреевва. Организирането на музея е подпомогнато от местен меценат.

Двете села, у нас и в украинско, си заслужават да бъдат посетени. Разходката в тях е открит урок по родолюбие.  

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук за още необикновени пътешествия!


Ключови думи : село, украйна, българи, еркеч, голица

Виж оригиналната статия в www.peika.bg