Пожарникарите отново на протест - и заради закриване на служби

 actualno.com
Пожарникарите отново на протест - и заради закриване на служби

Съботен пожарникарски протест пред Министерския съвет, в 12:00 часа – заради условията за работа, закриването на пожарни служби в България и ниските заплати. Пожарникарите и служителите на МВР искат увеличение от минимум 15% на заплатите, като определят досегашните планове на правителството за бюджета догодина – 155 млн. лева повече, за "крайно недостатъчни". Заплатата на редовия пожарникар е 662 лева, плюс 120 лева за храна и процент за стаж.

Реклама

По план на МВР ще бъдат закрити 2 районни и 10 участъкови служби. Служителите от тези служби ще бъдат прегрупирани към съседни районни служби, като така МВР предполага, че ще изпълни изискването да има поне по трима служители в екип. Смятам обаче, че ще стане обратното – ще има много напуснали. Това заяви пред Нова телевизия Венцислав Станков, който поиска да се знае кои ще са точно закритите участъкови противопожарни служби, защото това не се знае.

СФСМВР: Държавата се опитва да дезертира от предоставянето на защита при пожар

Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) с огромно съжаление отбелязва опита на държавата, в лицето на ръководството на МВР...

Прочети повече

Той даде конкретен пример – в Боровец, където ще има закриване на службата, двама пожарникари ще бъдат преместени в Самоков, девет – София-област и шест в Пазарджик. Изобщо нямаме яснота какви са критериите за закриване на пожарните, добави Станков. И пресметна – при пожар в Боровец, ще се тръгва от Самоков и времето за реакция ще се увеличи над 20-та, дори над 30-та минута.

Станков посочи и, че в България има 155 общини, които се обслужват от служби в съседни райони. Затова и казваме, че трябва да се развиват доброволчески формирования, за да намали времето за реакция.

На 1000 жители в Германия се падат 17,8 пожарникари, докато в България това съотношение е 0,7 на 1000 жители. В това число включваме и доброволците, а у нас не може да се справим в това отношение. Доброволчеството в Германия и Австрия се плаща, уточни Станков.

Все по-често бият полицаи, щели да ги обучават как да си ползват оръжието

Нападенията над полицаи зачестяват. Това заяви вътрешният министър Валентин Радев на редовния брифинг на МВР, предаде репортер на Actua...

Прочети повече


Ключови думи : българия, мвр, лева, служителите, служби, закриване, станков

Виж оригиналната статия в actualno.com