Преди вота в Германия блокът на Меркел изпреварва с 14% най-близкия си съперник

 investor.bg

Снимка: Pixabay

Коалицията на Християндемократическия съюз и баварския Християнсоциален съюз (ХДС/ ХСС), оглавявана от германския канцлер Ангела Меркел, запазва значителната си преднина пред Германската социалдемократическа партия (ГСДП). 

Още по темата

Германският външен министър прикани Русия и Китай да повлияят на Северна Корея


Разпространени днес данни от проучване на социологическия център "Емнид" в края на юли показват, че консерваторите изпреварват основния си съперник с 14%, предаде ТАСС. За блока на Меркел са изразили готовност да гласуват 38 на сто от анкетираните, а за социалдемократите - 24 на сто, което с един процентен пункт повече, отколкото преди седмица.

Трета по популярност политическа сила е партия "Левите" с 10 на сто. Партията "Съюз 90/Зелени" получава 7%, а рейтингът на либералната Свободна демократическа партия е 8 на сто, информира БТА. Също толкова събира и дясната популистка "Алтернатива за Германия", която ще направи първия си опит да влезе в Бундестага.

Изборите за парламент на Германия са насрочени за 24 септември. Ще се гласува за партии, всяка от които излъчва кандидат за глава на правителството. Ако никоя политическа сила не получи мнозинство, започва процес на коалиране.

В момента управлява коалицията на ХДС/ХСС с ГСДП, наричана "голяма" според местните политически традиции. Преди четири години консерваторите, събрали най-много гласове, издигнаха за канцлер Меркел, а социалдемократите изпратиха в кабинета вицеканцлера Зигмар Габриел.

По статията работи: Надежда Бочева


Ключови думи : сто, партия, германия, съюз, меркел

Виж оригиналната статия в investor.bg