Предварителните коалиционни преговори в Германия са на финалната права

 actualno.com
Предварителните коалиционни преговори в Германия са на финалната права

Предварителните преговори за формиране на управляваща коалиция в Германия в неделя се доближават до финалната права. Представители на четирите партии – Християн демократичният съюз (ХДС), Християн социалният съюз (ХСС), Свободна демократическа партия на Германия (СвДП) и „Зелените“ се събират за пореден път в Берлин, за да отстранят разногласията по различните теми, отбелязват международните агенции.

Правителственото обединение на тези четири партии в Германия получи названието „Ямайка“, поради цветовете на всяка от политическите сили. Заедно цветовете на партиите – черен, жълт и зелен формират знамето на карибската държава.

Преговорите за коалиция в Германия бяха подновени

Предварителните преговори за коалиционно споразумение в Германия бяха подновени в петък следобед, след като споразумение между Съюза (Х...

Прочети повече

Ако партиите успеят този път наистина да се договорят, то преговорите ще преминат към заключителната, решаваща фаза. Тогава политическите сили ще могат да подпишат и коалиционно споразумение, да разпределят министерските кресла и отговорности и най-накрая страната да се сдобие с правителство. В случай, че не бъдат отстранени разногласията, страната ще бъде изправена пред нови избори.

Като последен ден за предварителни консултации се сочеше 16 ноември, като се смяташе, че дотогава трябва да са ясни всички реални възможности за правителство. Впоследствие обаче бе решено консултациите да продължат до неделя.

В рамите на днешния ден трябва да се обсъдят социалните въпроси, сигурността, бюджетът, образованието, пазара на труда и на науката. Партиите ще се съберат в широк състав и започват обсъждане, коментират наблюдатели. Чуждите агенции, позовавайки се на свои източници коментират, че това са най-трудните преговори в Германия, тъй като вижданията на четирите партии, както за насоката на вътрешната, така и на външната политика се разминават.

Удължават преговорите за правителството в Германия

Преговорите за формиране на коалиционно правителство в Германия могат да продължат и до събота, 18 ноември при необходимост. Това е мне...

Прочети повече

Една от най-острите теми при предварителните консултации се очертава миграционната политика. В началото от ХДС настояваха за въвеждане на изискването за лимит при приема на бежанци и за това бе постигнато съгласие с ХСС. Решено бе поставяне на лимит за прием на 200 хил. търсещи убежище. Сега обаче „Зелените“ искат в коалиционния договор да се допълни въвеждането на гаранция за това, че бежанците ще могат да взимат и семействата със себе си.

Остават и някои разногласия, свързани с климата и енергетиката. Всички партии са съгласни с това, че Германия трябва да следва международните климатични препоръки, за да намали изхвърлянията на вредни вещества в атмосферата. „Зелените“ обаче искат от партньорите си внасяне на по-голяма конкретика по отношение на отказа от използването на въглища. Меркел например отказа да съобщи конкретни срокове по тази тема в рамките на конференцията за климата, която се проведе наскоро в Бон. Разбираемо е, че канцлерът не може просто така да се откаже от централите на въглища, още повече, че в страната мече тече план за затварянето на АЕЦ. Делът на въглищата в производството на електроенергия в Германия е от порядъка на 40 %.

Темата за климата е свързана и с темата за транспорта, като и тук „Зелените“ имат свои намерения. Те припомнят неотдавнашният „дизелов скандал“, като настояват за конкретизиране на сроковете за отказ от двигателите с вътрешно горете в полза на електромобили. Другите партии обаче са против конкретизиране на такива намерения.

Голямата коалиция на Германия вече е оформена

Преодоляно е и последното препятствие пред голямата коалиция в Германия: на вътрешното си допитване германските социалдемократи одобр...

Прочети повече

Нелеки са и въпросите, които трябва да бъдат решавани и в сектора на сигурността.

 


Ключови думи : страната, правителство, германия, споразумение, коалиция, партии, климата, преговорите, партиите, прочети повече, коалиционно, предварителните, зелените“

Виж оригиналната статия в actualno.com