Преглед на печата за 22 септември

 investor.bg

Снимка: Pixabay

Честваме 109 години независима българска държава

в. Стандарт

Днес във Велико Търново е обявена официално Независимостта на България. Това става с манифест в църквата „Св. Четиридесет мъченици" в Търново през 1908 г.

Провъзгласяването на независимостта е политически акт, извършен от правителството на Александър Малинов. С него се отхвърля васалната зависимост на България от Османската империя, наложена й от Берлинския договор, сключен през 1878 г.

Независимото Българско царство е признато от Великите сили през пролетта на 1909 г. От Освобождението на България до обявяването на нейната независимост тя е трибутарно княжество спрямо Османската империя.

Винетката за автомобили остава 97 лв. на година и при ТОЛ системата

в. Стандарт

Цената на електронната винетка за леките коли ще бъде същата, каквато е и в момента, а именно - 97 лева". Това заяви пред Нова телевизия инженер Светослав Глосов, член на ръководството на Агенция "Пътна инфраструктура".

Електронните стикери за пътуване ще бъдат въведени до две години, когато заработи ТОЛ системата. Ще можем да си ги купуваме през таблет и смартфон. Те ще важат 12 месеца от датата им на издаване. Ще има и дневни винетки.

Заплати и осигуровки поглъщат 91% от бюджета на МВР
в. Стандарт

Няма как да се кажат конкретни числа за увеличение на полицейските заплати към момента. Това заяви пред БНТ Красимир Ципов, зам.-министър на вътрешните работи във връзка с проблем, който възникна днес. "Заявявам категорично, че е рано тепърва числа не могат да се кажат. Най-рано края на месец октомври ще има яснота. Тогава, когато в МС се приеме законопроектът за бюджетът за 2018. Крайното решение ще се вземе от парламента през декемеври в НС се гласува бюджетът и влиза в сила от следващата година.", бяха думите на зам.министърът.

Грантаджиите в Темида искат да крият банковите си сметки

в. Монитор

Членовете на ВСС Калин Калпакчиев и Соня Найденова пробваха да прокарат през пленума на съвета решение да се препоръча на Инспектората на ВСС първо да иска от магистратите съгласие за разкриване на банковата тайна и ако те не дадат, тогава да иска от съда разкриването й. По време на обсъждането на внесената от тях допълнителна точка на заседанието на пленума на ВСС стана ясно, че това всъщност е предложение на Съюза на съдиите.

Информационно обслужване“ ще прави сайта за БГ председателството

в. Телеграф

„Информационно обслужване” АД ще разработи сайта на българското председателство на Съвета на ЕС, съобщиха от ресорното министерството. От години това е фирмата, която обработва и данните от гласуването на национални избори у нас. Тя била единственият кандидат за изпълнител по обявената от министерството обществена поръчка за изработка на сайт за председателството, което страната ни ще поеме в началото на следващата година. Общата предложена цена за цялостно изпълнение – 69 900 лв. без ДДС, не надхвърля определения финансов ресурс от 70 000 лева без ДДС, уточниха от министерството.

Комисията за конкуренцията започна проверка заради кофичките за киселото мляко

в. Телеграф

Комисията за защита на конкуренцията е започнала проверка на пет производителя на кисело мляко, за да изясни дали нарушават правилата за конкуренция при опаковките, се вижда от сайта на институцията.

Проверката е по сигнал на плевенската Конфедерация за защита от дискриминация. Тя е сезирала регулатора за това, че три дружества използват за продукта си кофички от веществото полипропилен, вместо полистирен, както изисква стандартът за Българско кисело мляко (БДС).

ЕБВР ще подпомага намаляването на лошите заеми в България
в. Дневник

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) ще работи в България за намаляване дела на необслужваните заеми, които пречат на банковия сектор и са спънка пред икономиката заради намаления достъп до заеми. Това съобщават от институцията.

От дълго време необслужваните заеми се смятат за пречка пред съживяването на кредитните пазари. Дори когато са напълно провизирани, те отнемат от времето на банковите мениджъри и тези на фирмите и оскъпяват другите заеми, коментира управляващият директор в банката Ник Тесейман.

 

По статията работи: Веселина Василева


Ключови думи : българия, стандарт, заеми, министерството, работи, всс, мляко, сайта

Виж оригиналната статия в investor.bg