Пресъхва ли язовир Цонево? (Снимки преди и сега)

 www.peika.bg

Чудните скали е природна забележителност в България, която е разположена в област Варна, на 4 км южно от село Аспарухово. Обявена е за такава през 1949 г. Площта ѝ е 12,5 хектара. Целта на обявяването е опазването на скалните образувания, което забранява промени, увреждащи естествения образ на скалите и околния пейзаж и природа.

>

Още по темата

Перперикон – древен и загадъчен

Юндола – една от най-живописните местности в България

Чудните скали на язовир Цонево

>

„Чудни скали“ се намират на брега на язовир „Цонево“, представлява съвкупност от три скални масива с форма на игли с височина между 15 и 40 – 50 метра. Скалният феномен е получен в резултат на действието на ерозията на вятъра и водите на река Луда Камчия върху меката варовикова скала. През цялата дължина на Чудните скали са прокопани три тунела, през които преминава автомобилния път между селата Аспарухово и Добромир. В съседство минава главният път, свързващ градовете Провадия и Айтос, както и железопътната линия Варна–Пловдив.

В националния Регистър на защитените територии и защитените зони в България се намира под код № 3. Попада в териториалния обхват на Регионална инспекция по околната среда и водите – Варна и Регионална дирекция по горите – Варна. Частично се припокрива с обявената за защитена зона по Директивата за птиците Камчийска планина.

..


Ключови думи : варна, снимки, язовир цонево, чудните скали, снимка цветанка върбанова, върбанова снимка цветанка, цветанка върбанова снимка, снимка албена иванова, албена иванова peika

Виж оригиналната статия в www.peika.bgпоследни новини

Архитектурните чудеса на Заха Хадид по света

3 юни 2020 15:02:00 www.peika.bg

Заха Мохамед Хадид е иракско-британски архитект. Стилът и линиите, които използва бележат ново начало в архитектурата, будят възхищение, печелят награди и остават в историята. >...