Президентът на Зимбабве с ултиматум да подаде оставка

 dariknews.bg
Президентът на Зимбабве с ултиматум да подаде оставка

Централният комитет на управляващата партия на Зимбабве Африкански национален съюз на Зимбабве-Патриотичен фронт (ЗАНУ-ПФ) даде до утре в 12:00 ч. местно време краен срок на Робърт Мугабе да подаде оставка като президент. В противен случай в парламента ще започне процедура по импийчмънт, предадоха световните агенции. Новината съобщи след заседание на Изпълнителния комитет на партията министърът по киберсигурността Патрик Чинамаса.

На заседанието Мугабе бе отстранен от председателския пост на партията, потвърди Чинамаса. На негово място е назначен Емерсън Мнангагва. Той беше вицепрезидент на Зимбабве, но на 6 ноември Мугабе го отстрани от поста му. Именно това отстраняване постави началото на политическата криза в Зимбабве и доведе до намесата на военните.

Управляващата партия освен това взе решение да издигне Мнангагва за кандидат за президент на Зимбабве на изборите през 2018 г., предаде Франс прес.

Междувременно стана ясно, че Мугабе се е съгласил да подаде оставка след 37 години на президентския пост, предаде Ройтерс, като се позова на източник, запознат с хода на разговорите между Мугабе и зимбабвийските военни, обявили по-рано тази седмица, че завземат властта.

 
Мугабе ще направи изявление по държавната телевизия по-късно. Засега подробности от условията на споразумението между него и военните за подаването на оставка не са известни, е казал източникът.


Ключови думи : подаде оставка, мугабе, зимбабве

Виж оригиналната статия в dariknews.bg