Приближава ли се Австралия до изграждането на първата си ядрена централа?

 news.ibox.bg
Приближава ли се Австралия до изграждането на първата си ядрена централа?

Ядрената енергетика е забранена със закон в Австралия. И преди десетилетие изглеждаше, че това никога няма да се промени. Днес обаче ситуацията седи по по-различен начин.

Според проучване, поръчано от Съвета за минерални ресурси на Австралия, общественото мнение в подкрепа на ядрената енергетика в държавата континент се увеличава.

Данните сочат, че броят на австралийците, които подкрепят отпадането на забраната за използване на ядрена енергия в страната е по-голям от опозиционната страна. Изследването е проведено сред 1 500 респонденти.

39% от участниците в проучването подкрепят използването на ядрена енергия в страната, а всеки четвърти се обявява за премахване на забраната.

На другия полюс - 33% от респондентите са против използването на ядрена енергия.

Прави впечатление и големият процент на участниците, които нямат мнение по въпроса - цели 28%. Резултатите идват въпреки дебата, който се води в страната по въпроса.

Друг интересен факт, който излиза наяве от проучването, е това, че повечето от половината от анкетираните дори не са знаели за съществуването на забраната - 54% отговарят, че не са били наясно с това.

По думите на главния изпълнителен директор на Съвета за минерални ресурси в Австралия Таня Констабъл изследването е показателно за това, че австралийците не са запознати с енергийната картина на страната. Според нея гражданите трябва да знаят повече за използването на ядрени мощности и как това би помогнало за намаляването на сметките за ..


Ключови думи : изграждането, страната, австралия, електроенергия, мнение, забраната, мощности, използването, ядрената енергетика, ядрени, ядрена енергия, aвcтpaлия

Виж оригиналната статия в news.ibox.bg



последни новини

Протестиращи в Германия започнаха да използват нацистки символи

2 юни 2020 11:13:00 dnevnik.bg
Протестиращи в Германия започнаха да използват нацистки символи

© Associated Press Мюнхен забрани употребата на нацистките Давидови звезди, след като протестиращи срещу мерките против коронавируса започнаха да ги носят на...