Приходите на „Газпром“ от износ на газ нарастват с 21% към ноември 2017 г.

 investor.bg

Снимка: "Газпром"

За периода януари – ноември 2017 г. руската газова компания „Газпром“ е получила 33,83 млрд. долара от износа на газ в чужбина. Това се вижда от експресни оценки на руската митническа служба (ФТС) за периода. Данните следят износа и вноса на основни стоки и са публикувани на сайта на институцията.

За единайсетте месеца от страната са изнесени 188,8 млрд. куб. метра природен газ. „Газпром“ е единствената руска компания, която има право да изнася природен газ от Русия.

Изнесените петрол и петролни продукти са съответно 235,1 млн. тона и 137,9 млн. тона. Износителите на петрол са получили общо 85,6 млн. долара, а на петролни продукти – 53,4 млн. долара.

Статистиката сочи още, че в периода от страната са изнесени 22,2 млн. куб. м втечнен природен газ, а приходите от тази дейност са в размер на 2,89 млн. долара.

Русия вече дава заявки, че смята да се включи на пазара на втечнен газ, осъществявайки и първи доставки в Европа. Страната стартира програма за разработване на специални ледоходи, които да транспортират природния газ от Сибир към различни точки на света.

Първият терминал за втечняване на газ в Русия - „Сахалин“ 2,  беше построен през 2009 г. 

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Миглена Иванова


Ключови думи : русия, страната, млн долара, природен газ, периода, газпром“

Виж оригиналната статия в investor.bg