Прокуратурата не е готова с разследването на НДК, двама депутати от Воля обвинени в изнудване

 offnews.bg
Прокуратурата не е готова с разследването на НДК, двама депутати от Воля обвинени в изнудване

Прокуратурата все още не е готова с разследването за дейността на НДК.

Под прицела на държавното обвинение е ръководството на НДК за нецелесъобразно изразходване на средства. Става въпрос за плащания на сметки за ток и комунални разходи с целево отпуснати средства.

Градският прокурор на София Емилия Русинова заяви днес, че все още продължава проверката по редица договори, които са били сключени в този период.

Днес стана ясно, че двама депутати от "Воля" са с повдигнати обвинения. Това са Пламен Христов и Кристина Таскова, които ще отговарят пред правосъдието за престъпления против собствеността. 

„Индивидуалните обвинения на двамата народни представители са за същото престъпление, като обвинението на Пламен Христов е за три отделни изпълнителни деяния, които е извършил в периода от април 2013 г. до края на 2015 г. в градовете София и Видин. В едно от деянията е участвала и Кристина Таскова. Обвинението на Кристина Таскова е за извършено от нея престъпление във Видин и София по отношение на едно от рекетираните лица, собственик на аптеки", съобщи Русинова.

Според нея формата на изнудване и начините, по които са извършени тези действия са същите, които са предявени като обвинение на Веселин Марешки. „По няколко различни начина са действали, като са мотивирали собственици на аптеки, от една страна, да започнат да купуват при неизгодни условия за тях лекарствени продукти. Ако не се съгласят собствениците, се отварят т.нар. „наказателни аптеки", които са продавали лекарствените продукти на непосилни за останалите конкуренти цени", каза Арнаудова.

По думите ѝ по този начин те са принуждавали собствениците на аптеки да прекратят бизнеса си или да прехвърлят собствеността на своите дружества на Веселин Марешки. „Друга от формите на принуда е заплаха за палеж. Основните форми на натиск са били осъществени чрез разговори, в които собствениците са били заплашвани, че ще бъдат съсипани те и техния бизнес", съобщи тя.

В четвъртък стана ясно, че прокуратурата проверява твърдения на бизнесмена Марешки за това, че самият той е бил обект на изнудване. "Поставиха ми тежко условие в края на май да прекратя бизнеса си с горивата", заяви той без да посочи кой е поставил условието и само допълни, че изпълнителите са "тези, които мародерстват този бизнес".


Ключови думи : прокуратурата, софия, собствениците, ндк, аптеки, марешки, изнудване, кристина таскова

Виж оригиналната статия в offnews.bg