Проливни дъждове причиниха свлачища и взеха десетки жертви в Непал и Индия

 dnevnik.bg
Проливни дъждове причиниха свлачища и взеха десетки жертви в Непал и Индия

© Navesh Chitrakar, ReutersПоройни дъждове, паднали в Хималаите, причиниха наводнения и взеха десетки жертви в Непал и Индия, съобщи БТА. В Непал са загинали 49 души, като се очаква броят на жертвите да се увеличава, тъй като поне 35 души са в неизвестност. В Индия са загинали най-малко седем души.


Най-малко 20 души са ранени в Непал, а хиляди са останали без подслон. Хотелиер съобщи, че се е наложило да извози туристи със слон до най-близката магистрала. Близо 600 туристи - 200 местни и 400 чужденци, са блокирани в Централен Непал заради наводненията, съобщи изданието "Хималаян таймс".


Полицията, военните, спасителните служби и местни жители подпомагат пострадалите и хората, качили се от страх пред водните потоци на покриви и високи места, които не могат да слязат долу самостоятелно. Властите организират временни укрития за останалите без жилище. Франс прес припомня, че над 100 души са загинали тази година в Непал вследствие на мусонните дъждове между юни и август.
В Индия десетки хора са изчезнали, след като при свлачище, причинено от същите дъждове, два автобуса паднали в пропаст до планински път. Според представител на властите в северния щат Химачал Прадеш единият автобус е паднал от височина 800 метра и не се знае колко тела ще бъдат открити, освен вече намерените.


Десет души са вече спасени, а се очаква още около 35 да бъдат открити под земните маси, затрупали автобусите. От началото на дъждовния сезон свлачища, наводнения и порои са отнели живота на няколкостотин души в Индия.


Ключови думи : души, индия, съобщи, дъждове, непал, загинали, десетки

Виж оригиналната статия в dnevnik.bg