Пропастта между богатите и бедните може би достига върха си

 investor.bg

Снимка: pixabay.com

Пропастта между богатите и бедните може би вече достига върха си. В доклад за глобалното богатство, публикуван във вторник, Credit Suisse Group отбелязва изместването на фокуса от акции и други ценни книжа към физически активи като имоти, предава Bloomberg. Това може да предшества завръщане към по-широкото трупане на богатство, с което се характеризираха годините преди финансовата криза от 2008 г., посочва се в документа.

Тогава повечето слоеве на обществото печелеха от икономическия растеж, коментират анализатори на Research Institute към швейцарската банка.

„През последните години неравенството в благосъстоянието расте, отчасти подкрепено от увеличаващия се дял на финансовите активи и затягането на щатския долар“, казва се в проучването. „Тези фактори може би отслабват, но влиянието върху неравенството в момента не е ясно“.

Неравенството в доходите се превърна в изключително гореща тема от кризата насам. Икономисти предупреждават, че то поляризира обществото и води до недоволство. Стойността на финансовите активи, особено ценните книжа на компаниите, вероятно е ключов фактор, тъй като по-богатите лица държат непропорционален дял от активите си в тази форма.

Може да се очаква неравенството в благосъстоянието да достигне максимума си и може би да намалее, ако ръстът на цените на акциите бъде ограничен през следващите години, казват анализаторите.

Различията са се увеличили през 12-те месеца до средата на 2017 г., докато светът става все по-богат като цяло. Глобалното богатство е нараснало с по-бърз темп до 280 трлн. долара, което е най-високото ниво откакто банката започва да го следи през 2000 г. На САЩ се дължи повече от половината растеж.

1

2

»


Ключови думи : активи, неравенството, богатите, богатство

Виж оригиналната статия в investor.bg