Проверка за Хитрино показа фрапиращи грешки в работата на машинистите

 dariknews.bg
Проверка за Хитрино показа фрапиращи грешки в работата на машинистите

Година след трагедията в Хитрино, експерти установиха фрапиращи нарушения при работата на машинистите.

Окончателният доклад на звеното за разследване на жп произшествия към Министерството на транспорта показва, че устройствата за бдителност и на двата локомотива са били изолирани. Това са устройства, които при проблем задействат спирачките на влака.

През сълзи: Вълнуващите разкази на хората от Хитрино (СНИМКИ)

Експертите на спецзвеното за разследване на влакови катастрофи към министерството намират и в двата локомотива скъсани пломбите на устройството за бдителност. Те са били прикрити като здрави и редовни, което е нарушение на нормативната уредба за безопасността на превозите. От направения анализ става ясно, че устройството и на двете машини е било изключвано в случаите, когато локомотивът е бил втори в състава.

 

Деян Герговски"Може би това е една порочна практика, която в предприятието е установена с времето. Всеки железопътен превозвач трябва да има служител, който периодично да проверява и контролира целостта на пломбите в локомотива. Локомотивните бригади също трябва да извършат технически оглед, който включва и проверка на пломбите на устройствата", коментира пред БНТ д-р инж. Бойчо Скробански, държавен инспектор по разследване в Министерството на транспорта.


Ключови думи : разследване, министерството, локомотива, пломбите, хитрино

Виж оригиналната статия в dariknews.bg