Путин: Русия е готова да предаде на Украйна десетки кораби и самолети

 investor.bg

Снимка: Архив Ройтерс

Президентът на Русия Владимир Путин обяви, че Руската федерация е готова да върне на Украйна военната техника от Крим, която обаче е в плачевно състояние. Държавният глава няма нищо против, ако украинските военни присъстват при утилизацията на боеприпасите в Крим, предаде ТАСС.

Още по темата

След разгорещени дебати лидерите на ЕС удължиха санкциите срещу Русия с 6 месеца

ЕС удължи санкциите за анексирането на Крим с една година

Високата цена на анексирането на Кримския полуостров


На среща с ръководителите на местните печатни медии и новинарски агенции Путин припомни, че от 2014 г. Русия започна да прехвърля военно оборудване от Крим на Украйна.

“Няколко ешелона бяха изпратени от Крим към Украйна, а украинската страна многократно повдигна въпроса за връщането на военно оборудване от Крим", посочи руският президент.

"Възползвам се от случая да съобщя: Ние сме готови да продължим този процес, готови сме да предадем на Украйна военните кораби, които все още са в Крим, готови сме да предададем авиационната и бронетехниката", заяви Путин.

Той отбеляза, че тази техника се намира в „плачевно състояние“.

"Но това вече не е наша работа, тя на практика е в това състояние, защото през тези години никой не се занимава с нея", отбеляза руският президент.

Ръководителят на руската държава уточни, че "става дума за (връщане) на десетки кораби и десетки бойни самолети".

"Що се отнася до корабите, мисля, че е по-добре, ако украинските военнослужещи дойдат и ги вземат, ние сме готови да им помогнем да ги транспортираме до Одеса", обяви Путин.

"Има значително количество боеприпаси, но според нашите военни експерти, те не подлежат на транспортиране, защото са опасни и подлежат на утилизация на място. Готови сме да поканим украинските военни да вземат участие в обезопасяването на тези боеприпаси ", коментира президентът.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Веселина Василева


Ключови думи : русия, украйна, кораби, путин, крим, военни, украинските, готови сме, десетки

Виж оригиналната статия в investor.bg