Работна група проверява ВЕЦ-овете

 actualno.com
Работна група проверява ВЕЦ-овете

Регионалното министерство създаде работна група, която да проверява законността на ВЕЦ-овете. Около 140 от тях са върху земи - публична държавна собственост без учредено право на строеж, съобщава Нова телевизия.

Законните ВЕЦ-ове са само три. Разследване на Нова показа, че сред собствениците на такива съоръжения са бивши и настоящи политици, както и техни роднини.

Имената на Борисов, Първанов и Кирил Добрев замесени в афера с ВЕЦ-ове

Имената на премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, на бившия президент Георги Първанов и на депутата от БСП Кирил Добрев се появиха в а...

Прочети повече

До края на февруари работната група трябва да излезе със становище, на какво основание са изграждани съоръжения в реките, които по закон са публична държавна собственост.

Според заместник-министъра Валентин Йовев, ако се установи, че съоръженията са незаконни, държавата няма друг изход, освен да ги събори. Друг вариант е собствениците да платят отстъпено право на строеж със задна дата.

Паралелно с това прокуратурата също е наредила проверка. Инспекцията е след сигнал на сдружение „Балканка“, но обхваща само русловите ВЕЦ-ове, а изключва деривационните. От писмото става ясно, че ДНСК трябва да се самопровери. Още при подготовката на разследването разбрахме, че за ДНСК проблем със закона няма.

ЕК започва процедура заради проблеми с ВЕЦ в България

Европейската комисия стартира пилотна процедура във връзка с нарушения при малките водноелектрически централи (ВЕЦ) по българските реки...

Прочети повече

След проверка на показаните в материала ВЕЦ-ове от Басейнова дирекция-Пловдив са установили две нарушения в шест проверени централи. Въпреки че от кадрите ясно се вижда, че в други два случая, леглата на реките не са почистени от израснали дървета, това не е констатирано като нарушение.


Ключови думи : група, вец ове

Виж оригиналната статия в actualno.com