Радев: Имаме амбицията ЕС да бъде по-силен след края на Българското председателство

 investor.bg

Снимка: Президентство на Р България

Европейският съюз трябва да бъде още по-силен, когато приключи българското председателство на Съвета. Българските институции ще работят активно и обединени за изпълнението на тази цел. Това заяви президентът Румен Радев, който днес на „Дондуков“ 2 проведе среща с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, съобщават от пресслужбата на държавния глава.

По време на разговора Румен Радев е уверил Юнкер в готовността на страната ни да се присъедини към Шенгенското пространство и двамата изразиха убеденост, че приемането ни ще подобри ситуацията със сигурността за целия Европейски съюз. Радев е изразил благодарност към Жан-Клон Юнкер за последователната подкрепа, която Комисията оказва за присъединяването на страната ни към Шенгенското споразумение и еврозоната. 

Още по темата

Юнкер: Мястото на България е в Шенген и в еврозоната


Пред президента и вицепрезидента на България председателят на Европейската комисия е потвърдил подкрепата си за усилията на страната да засили перспективата за интеграция в ЕС на страните от региона и да динамизира диалога с държавите от Западните Балкани.

Румен Радев и Жан-Клод Юнкер са обсъдили предприетите през последната година действия за изграждане на обща европейска отбрана. По думите на държавния глава засиленото сътрудничество в областта на Общата външна политика и политиката за сигурност е позитивно за България и важна визионерска стъпка за ЕС. Президентът е заявил готовността на страната ни да вземе участие в бъдещи общи проекти в сферата на военната промишленост, науката и изграждането на съвместими способности между държавите членки в областта на отбраната.

Тема на срещата е била и формулирането на бюджета на Европейския съюз след напускането на Обединеното кралство.  Юнкер и Радев са се съгласили, че при изготвянето на бъдещата Многогодишна финансова рамка на ЕС трябва да се вземат предвид растящите нужди на съюза от повече сигурност за гражданите, стриктен контрол на миграционните процеси към общността, както и ключови проекти за свързаност и развитие на европейските региони.

„Щастлив съм, че България пое ротационното председателство на Съвета на Европейския съюз и съм уверен, че страната има отлична подготовка да изпълнява задълженията си през предстоящите шест месеца“, категоричен е бил председателят Юнкер и е посочил, че страната ни ще поеме домакинството на ЕС в изключително важен за развитието на съюза момент.

По време на срещата Юнкер е оценил високо фискалните показатели на страната ни и изрази мнението, че България е готова да задейства процеса за присъединяване към общата европейска валута.

Още по темата четете тук!

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Бойчо Попов


Ключови думи : българия, страната, румен, юнкер, съюз, жан, председателство, радев

Виж оригиналната статия в investor.bg