Радев: Остава съмнението за бойкот на КСНС

 offnews.bg
Радев: Остава съмнението за бойкот на КСНС

Съмнението за бойкот на заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност остава, обяви президентът Румен Радев. 

Заседанието на КСНС се провали заради напускане на заседанието на част от присъстващите, което беше обяснено с ангажименти в чужбина. От БСП обявиха това за бойкот на заседанието, а от ГЕРБ отрекоха, като премиерът Бойко Борисов нарече новината за бойкот "100% фалшива". 

"Според мен самият факт, че политици напуснаха преждевременно заседание на форум, в който трябва да участват по закон, е показателно. Мотивите не са важни, защото законът трябва да се спазва, особено за такава важна тема", посочи Радев в интервю за БНТ. 

Той подчерта, че няколко участници са обявили по време на заседанието, че ще го напуснат, а не са уведомили за това предварително. 

На въпрос дали ще разсекрети стенограмата от заседанието той отговори, че липсата на кворум е в резултат на напускането на участници и няма нищо общо с казаното по време на заседанието. 

Радев отговори на въпроси за антикорупционния закон. Според него антикорупционният закон залага на пасивни форми на борба с корупцията и се свежда до игра - играеш, докато те хванат, а когато не си във властта вече не подлежиш на проверка. Президентът подчерта, че това не е достатъчно и законът не трябва да засяга само преглед на подадените имуществени декларации, а да включва наказателно преследване на нарушители. 

Той подчерта, че е нелогично парламентът да избира ръководството на антикорупционния орган, тъй като след това от него ще се очаква да разследва тези, които са го назначили. 

Радев повтори, че за него поемането на задачата да назначава ръководство не е самоцел, но би приел, ако има антикорупционният орган има ясни разследващи функции. 

Радев коментира и напрежението с ГЕРБ. 

"Напрежението трудно може да се скрие, дори като се забранява произнасянето на името на президента", каза той и допълни, че се правят внушения по негов адрес, но никой не смее да го обвинява направо, защото знае, че тези обвинения ще бъдат атакувани в съда.

"Атаките станаха остри, когато казах, че няма политическа воля за борба с корупцията по високите етажи и когато се заговори, че президентът може да назначава ръководството", обяви Румен Радев. 

Очаквайте подробности.


Ключови думи : подчерта, закон, президентът, заседанието, бойкот, радев

Виж оригиналната статия в offnews.bg