Радев подкрепи визията на БСП за борба с корупцията, не вижда Русия като пряка заплаха

 actualno.com
Радев подкрепи визията на БСП за борба с корупцията, не вижда Русия като пряка заплаха

Президентът Румен Радев определи 8-те си месеца на поста като трудни, но динамични. Според него през тези 235 дни България е демонстрирала една лоялна, но активна проевропейска политика. По отношение на своите действия досега той припомни сезирането на КС за СЕТА, отмяната на Постановление 208 (бел. ред. - за интеграцията на бежанци в България, като общините получаваха пари, ако представят адекватен план), отчете няколко вредни закона, първите стъпки за преодоляване на кризата с Русия, реабилитацията на историческото ни достойнство и защитата на суверенитета.

Реклама

Вътрешна политика

"Престъпността в България винаги е нагла. Жителите на малките градове и села от години живеят в несигурност. Не виждаме реални резултати в борбата с тази престъпност и това тревожи хората", заяви президентът по отношение на последния случай на отвличане.

Радев коментира и предстоящия КСНС за корупцията и бъдещия мегаорган за борба с корупцията.

"За мащабите на корупцията в България можем да съдим по драматичния срив на чуждите инвестиции и липсата на осъдени висши държавници. От КСНС очаквам ефективни и всеобхватни методи за справяне с този проблем, около който да се обединим. Когато правим законови промени, трябва да си отговорим ясно на няколко въпроса. С каква цел правим този закон? Дали да отговорим на очакванията на нашите партньори от Европа или за да си решим проблема? Второ, да решим какъв ефект очакваме. И трябва да знаем с какъв инструментариум ще постигнем всичко това. Дали ще чакаме някой да подаде сигнал или ще имаме проактивно поведение? Искам това да го чуят всички важни играчи", заяви президентът.

"Подходът на ГЕРБ залага на превенцията, а този на БСП - на разследването. Превенцията и профилактиката са за здрав организъм, когато има гангрена, трябва здрав скалпел. Този орган трябва да затвори цикъла - от сигнал, до активно придобиване на информация, през разследване, до обвинение", допълни той.

Радев: Девети септември е повод за помирение

"Какво е 9-ти септември - дата на революция или преврат? За мен е нито едно от двете. Тя е повод единствено за помирение", това написа ...

Прочети повече

Този орган не трябва да чака, той трябва да има проактивна функция и ако се получат съмнения, да разследва, да събира доказателства и да обвинява, заяви Радев.

Сагата "КТБ"

Президентът коментира и казусът КТБ и отговори на въпроса в състояние ли е да даде закрила на Цветан Василев.

"Случаят с КТБ трябва да се реши тук в България, а не в чужбина. Затова призовах и г-н Василев да се върне в България, да се изправи пред българския съд и тук да даде своите показания. Фактът, че общественият интерес по темата расте и самият президент се е поинтересувал, е достатъчен фактор за осигуряване на закрила", заяви Радев.

Президентът пита Каракачанов защо е пратил армията да издирва престъпник

Президентът и върховен главнокомадващ Румен Радев е поискал обяснение от военния министър Красимир Каракачанов на какво основание е изп...

Прочети повече

"Обществените очаквания бяха разколебани къде е заровена истината. Нарочно бяха пуснати тези стенограми, за да се разбере, че истината трябва да се търси в съда", допълни той.

Външни отношения

По отношение на националната сигурност Радев отрече Русия да е пряка заплаха за България. Той даде пример с лидерите на Европа, които поддържат контакти с Москва, а за България заяви, че отношенията ни с Русия не трябва да стават заложник на чужди интереси.

За нас Турция е важен партньор, но това трябва да става на базата на взаимно уважение, равнопоставеност и ненамеса, заяви още той.

ЕП поиска възприемане на модела "Магнитски" и разследване на аферата с Азербайджан

Случаят с "дипломацията на хайвера" от страна на Азербайджан, който беше разкрит от международно журналистическо разследване, привлече ...

Прочети повече

Уседналостта е само един от начините за защита на нашият изборен процес, заяви той. Според него друг вариант е електронното дистанционно гласуване, което да даде възможности за вот на нашите сънародници зад граница. Не трябва да допускаме гласуване под строй, категоричен бе той.

Президентът засегна и темата за ислямизацията на гетата и попита нормално ли е вероизповеданията в България да се финансират отвън. Ние имаме един прекрасен традиционен модел на етническо съжителство и трябва да направим всичко възможно да го запазим, заяви той. Не трябва да се допуска регистрацията на партии и вероизповедания на етническа основа и финансирани отвън, допълни още държавният глава.

Правомощия и личен живот

Според Радев президентът може да уплътни достатъчно своите правомощия със своите действия. Така той отговори на въпроса има ли нужда президентът от повече правомощия и повече власт. Радев беше категоричен, че няма намерение да повдига тази тема или да инициира референдум по въпроса.

Радев свиква втори КСНС - заради корупцията

На 9 октомври президентът Румен Радев ще свика заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС). Темата на КСНС ще е бо...

Прочети повече

"Не аз повдигам темата за президентската република. Явно има политици, които не могат да скрият страха си от президентската република. Референдумът за мажоритарната система ясно показа, че обществените очаквания са за промяна на системата", допълни той.

Той заяви, че семейството му се адаптира към новия му пост.

Държавният глава открехна завесата към отношенията си с първата дама по въпроса дали се съветват един друг.

"Обсъждаме нещата, но винаги съм държал на личното мнение - както нейното, така и моето. Тя е човек, на чието мнение мога винаги да разчитам, но както във всяка ситуация - крайното решение винаги е мое", заяви той.


Ключови думи : българия, русия, разследване, въпроса, ктб, отношение, своите, темата, президентът, даде, правомощия, корупцията, кснс, заяви той, прочети повече, допълни той, румен радев

Виж оригиналната статия в actualno.com