Радев подкрепи визията на БСП за борба с корупцията

 actualno.com
Радев подкрепи визията на БСП за борба с корупцията

Президентът Румен Радев определи 8-те си месеца на поста като трудни, но динамични.

Според него през тези 235 дни България е демонстрирала една лоялна, но активна проевропейска политика. По отношение на своите действия досега той припомни сезирането на КС за СЕТА, отмяната на Постановление 208, отчете няколко вредни закона, първите стъпки за преодоляване на кризата с Русия, реабилитацията на историческото ни достойнство и защитата на суверенитета.

"Престъпността в България винаги е нагла. Жителите на малките градове и села от години живеят в несигурност. Не виждаме реални резултати в борбата с тази престъпност и това тревожи хората", заяви президентът по отношение на последния случай на отвличане.

Радев коментира и предстоящия КСНС за корупцията и бъдещия мегаорган за борба с корупцията.

"За мащабите на корупцията в България можем да съдим по драматичния срив на чуждите инвестиции и липсата на осъдени висши държавници. От КСНС очаквам ефективни и всеобхватни методи за справяне с този проблем, около който да се обединим. Когато правим законови промени, трябва да си отговорим ясно на няколко въпроса. С каква цел правим този закон? Дали да отговорим на очакванията на нашите партньори от Европа или за да си решим проблема? Второ, да решим какъв ефект очакваме. И трябва да знаем с какъв инструментариум ще постигнем всичко това. Дали ще чакаме някой да подаде сигнал или ще имаме проактивно поведение? Искам това да го чуят всички важни играчи", заяви президентът.

"Подходът на ГЕРБ залага на превенцията, а този на БСП - на разследването. Превенцията и профилактиката са за здрав организъм, когато има гангрена, трябва здрав скалпел. Този орган трябва да затвори цикъла - от сигнал, до активно придобиване на информация, през разследване, до обвинение", допълни той.

Този орган не трябва да чака, той трябва да има проактивна функция и ако се получат съмнения, да разследва, да събира доказателства и да обвинява, заяви Радев.

Той коментира и казусът КТБ и отговори на въпроса в състояние ли е да даде закрила на Цветан Василев.

"Случаят с КТБ трябва да се реши тук в България, а не в чужбина. Затова призовах и г-н Василев да се върне в България, да се изправи пред българския съд и тук да даде своите показания. Фактът, че общественият интерес по темата расте и самият президент се е поинтересувал, е достатъчен фактор за осигуряване на закрила", заяви Радев.

"Обществените очаквания бяха разколебани къде е заровена истината. Нарочно бяха пуснати тези стенограми, за да се разбере, че истината трябва да се търси в съда", допълни той.

Реклама


Ключови думи : българия, заяви, президентът, корупцията, радев

Виж оригиналната статия в actualno.com