Радев: У нас има политици, които се страхуват от президентска република

 offnews.bg
Радев: У нас има политици, които се страхуват от президентска република

Не аз повдигам темата за президентска република. Явно има политици, които трудно успяват да скрият страха си от президентската република. Това е разбираемо, защото в една президентска република партократите губят своята власт, заяви в интервю за Нова телевизия президентът Румен Радев.

Г-н Цветан Цветанов дори твърди, че президентът има само представителни функции. Ако някой наистина вярва в това, ще му напомня, че президентът представлява 7 милиона българи. Нещо повече - той е контрапункт на всеки политик, който си мисли, че стои над Конституцията, каза Радев.

Проблемът наистина е сериозен, защото референдумът за мажоритарната система ясно показва, че обществените очаквания са за промяна на системата. И ако днешните парламентаристи и управляващи не отговорят бързо на обществените очаквания за корупция, бедност, сигурност, престъпност, хората ще потърсят друг изход, заяви държавният глава.

Аз ще се съобразявам с българската Конституция такава, каквато е в момента. Не съм повдигал въпросът за повече права (за президента - б.р.), няма да инициирам референдум за това. Винаги съм твърдял, че трябва да търсим български решения на българските проблеми в рамките на българската Конституция, коментира Радев.

Да не говорим за Русия, а с Русия

По повод констатациите в годишния доклад на правителството за националната сигурност, който поставя действията на Русия като източник на регионална нестабилност, президентът коментира:

"В този документ никъде не пише, че Русия е пряка заплаха за нашата национална сигурност, но основата теза, изложена там, е че руските действия застрашават основната цел за единна, мирна и свободна Европа. Не е зле да проследим в последните месеци, в които този доклад е изготвен, какво са правили лидерите на тази единна, свободна и мирна Европа. Макрон и Орбан се срещат с Путин. Канцлерът Меркел поддържа непрекъснат диалог с Путин. Самата Меркел каза съвсем неотдавна, че не можем да говорим за сигурност в Европа, ако нямаме конструктивен диалог и отношения с Русия"

Премиерът Борисов и премиерът Ципрас съвсем наскоро заявиха, че България и Гърция ще бъдат мост между ЕС и Русия. Мисля, че най-точно го каза премиерът на Люксембург: време е да спрем да говорим за Русия и да започнем да говорим с Русия. Аз мисля, че нашите отношения с Русия не трябва да стават заложник на чужди интереси. Явно в България има политици, за които отношенията ни с Русия никога не са достатъчно лоши, но ние трябва да отстояваме нашия интерес“, коментира държавният глава.

Очаквайте подробности.


Ключови думи : русия, сигурност, европа, премиерът, коментира, президентът, говорим, радев, президентска република, има политици

Виж оригиналната статия в offnews.bg