Разследващ журналист: Путин насочва фалшивите новини към руската пропаганда на Балканите

 actualno.com
Разследващ журналист: Путин насочва фалшивите новини към руската пропаганда на Балканите

Главният редактор на в. „Инсайдър” Роман Доброхотов, който получи на Световния форум за демокрация в Страсбург наградата за иновации в демократичния процес, заяви пред македонското онлайн издание MKD.mk., че инструментите на Кремъл за руска пропаганда включват също лъжливите новини на „Русия днес” и „Спутник”.

"Ние разобличаваме фалшивите новини в руски медии, за да могат читателите да правят разлика между достоверната информация и пропагандата", коментира журналистът.

Есенните опашати лъжи на Кремъл – обобщени от ЕС

В последно време прокремълската дезинформация успя да достигне нови висоти, макар и само като резултат от вече изпитани похвати. Какви ...

Прочети повече

Доброхотов казва, че Кремъл се опитва да упражнява натиск върху държави, в които смята, че може да има влияние: това са страните от Източна Европа, Балканите и Централна Азия.

Според журналиста, Кремъл смята, че на Балканите има „мека сила”, което означава, че може да упражнява известен политически натиск срещу разширяването на НАТО и заради икономически ангажименти, пише още БГНЕС.

Когато Русия е заинтересувана политически от някои държави, тя обикновено извършва и информационен натиск. Затова има толкова много текстове, постове и тролове за балканските държави. Това е комбинирано с руски контрол върху неправителсвени организации или други движения като например клубове на мотористи и други подобни.

До 1 млрд. долара годишно харчи Кремъл за информационна пропаганда

Обхватът на прокремълската дезинформационна кампания струва между 600 млн. и 1 млрд. щадски долара на година. В същото време Русия е ин...

Прочети повече

Това е вид хибридна война, каквато се води в Украйна, но тук няма военни действия, както е там.

Руският журналист изтъква, че Владимир Путин живее с представа, че още сме в епохата на Студената война и разглежда балканските държави като пионки в „играта” между Русия и САЩ. Това, разбира се, сега е без значение, защото живеем в съвсем друг свят, в който Европа е обединена и границите й с Русия са по-ограничени. Това е различен свят и студената война никога няма да се върне, убеден е Доброхотов.

Той подчертава, че фалшивите новини са част от инструментариума на Кремъл. Други инструменти са НПО, местни медии, които понякога са фалшиви, като например он лайн вестници, списвани всъщност от Кремъл, които нямат редакционен екип и са буквално измислени.

Дезинформацията от Русия за Каталуния се е увеличила доста

Броят на фалшивите новини за Каталуния, идващи от Русия, се е увеличил в последно време. Това сочи статистиката на специалното звено къ...

Прочети повече

Реклама

Тук се включва и дипломацията, в която участва говорителката на външното министерство Мария Захарова. Но всичко това се оказва контрапродуктивно. Защото хората слушат изявленията от руското МВнР и гледат как Русия се опитва да бъде твърда и силна, а това не помага за интегриране на малките държави под руско влияние. Точно обратното – те виждат, че Русия не е добра алтернатива на Запада и интеграцията.

Всичко е под контрола на президентската администрация, посочва Доброхотов. Путин контролира директно администрацията. И как функционира това? Има тролове, които са собственост на началника на кабинета на Путин, който е бизнесмен. Има и тролове под пряк контрол на администрацията на Кремъл. Там действа и Константин Малофеев, който е много активен в Източна Европа и на Балканите като се опитва да подкрепя финансово някои движения, някои НПО, вестници и т.н., обяснява руският журналист.


Ключови думи : държави, русия, европа, натиск, путин, война, балканите, кремъл, тролове, журналист, опитва, прочети повече, пропаганда, фалшивите новини, доброхотов

Виж оригиналната статия в actualno.com