Рекорд - още 68 жени влизат в новия парламент на Франция

 dnevnik.bg
Рекорд - още 68 жени влизат в новия парламент на Франция

© Reuters

Катрин Барбу е новият временен лидер на пропрезидентската партия, която издигна равен брой кандидати мъже и жени.Рекорден брой жени ще има в новия парламент на Франция, след като на балотажа в неделя още 68 дами победиха в своите избирателни райони.


По този начин жените депутати се увеличават от 155 на 223 в 577-местното Национално събрание. В световната класация за жени законодателки страната скача от 64-о на 17-о място, а в Европа - на шесто, изпреварвайки Германия и Великобритания. Британците поставиха на изборите на 8 юни собствен рекорд, като 30% от депутатите са жени.


За Франция темпото на увеличаването на жените депутати е забележително - от 12.3% през 2002 г. на 38.6% сега.
Промяната се дължи основно на политиката на президента Еманюел Макрон да включи в листите на пропрезидентската партия "Републиката, напред!" равен брой представители на двата пола. На втория тур дамите се представиха убедително и съставляват 47% от първите депутати на партията.


Останалите партии трудно променят традиционните нагласи или не им е лесно да открият подходящи кандидатки, въпреки че законът ограничава държавното финансиране, ако в листите за избори няма поне 49% жени сред предложените имена.


Социолозите посочват също, че жените са изпращани обикновено да се състезават в райони, където опонентите са много силни и те традиционно се оказват в ролята на губещи.


"Републиката, напред!" провокативно реши да даде на жените места, където е реално да победят. Това наистина е дързък ход", коментира 34-годишната Брюн Поарсон, победила опонент от Националния фронт във Воклюз в Югоизточна Франция. Тя е от новаците във френската политика, завършила е политически науки в Харвард и London School of Economics.


Всичко, което трябва да знаете за:

Изборите във Франция (221)


Ключови думи : франция, жени, жените, брой, депутати

Виж оригиналната статия в dnevnik.bg