Румъния се отказа от важни данъчни промени

 dnevnik.bg
Румъния се отказа от важни данъчни промени

© Reuters

Михай Тудосе.Румънският премиер Михай Тудосе заяви днес, че правителството се е отказало от плановете да замени корпоративния данък печалба с данък оборот, предаде "Ройтерс".


"Смятаме въпроса за приключен", каза Тудосе пред репортери след среща на управляващата коалиция. Премиерът подчерта отново, че ангажиментът за запазване на бюджетния дефицит тази година на три или до три процента от БВП ще бъде спазен.


По думите му все още се провеждат симулации за ефектите от евентуалното въвеждане на т.нар. "такса солидарност", която да се прилага върху "физическите лица, които печелят наистина много", като посочи, че все още не е определен конкретен праг, предаде Аджерпрес, цитирана от БТА.


"Все още се работи по такса солидарност, правят се симулации. Вероятно ще я има по някакъв начин, все още не сме определили от какъв праг нагоре", посочи Тудосе. "Таксата солидарност не е такса върху юридическите лица, както сме чували, това е такса, която ще се прилага за физическите лица, хората, които печелят наистина много, които се възползват от много неща от страна на държавата. Знаем, че функционира в цял свят, над определен праг на стойността се плаща допълнителна такса в знак на солидарност с държавата, която им е предоставила възможността да спечелят толкова пари", обясни румънският премиер.


Ключови думи : все още, праг, такса, лица, солидарност, тудосе

Виж оригиналната статия в dnevnik.bg