Румен Овчаров: Оборудването за АЕЦ "Белене" не се съхранява добре

 investor.bg

Снимка: Архив Ройтерс

80% от оборудването за АЕЦ "Белене" вече е на площадката, която е предвидена за изграждането на централата, но условията за съхранение не са добри. Това каза пред bTV бившият енергиен министър Румен Овчаров.

България беше осъдена от арбитражен съд да плати 620 млн. евро за това оборудване и според решението на съда то трябваше да бъде транспортирано у нас. Досега се съхраняваше в Ижорските заводи, но от април руската страна поетапно го прехвърля на българска територия.

В сряда енергийният министър Теменужка Петкова обаче съобщи, че все още няма договор за консервация на пристигналото оборудване.

Според Румен Овчаров това може да е основание за руската страна, която е конструктор на оборудването, да го определи като негодно за влагане в ядрена централа.

Още по темата

ЕСО иска още балансиращи енергийни мощности до 2026 г.

Теменужка Петкова: Решение за проекта "Белене" ще има след доклада на БАН


Бившият енергиен министър посочи още, че в България също има експерти, които да извършат консервацията на оборудването и не е нужно да чакаме преговорите с руската страна.

По отношение на изграждането на втората ядрена централа у нас Овчаров припомни, че държавата не може да няма позиция и да остави реализирането й като частен проект. Държавата носи отговорност за ядрените щети, за отработеното ядрено гориво, отбеляза той. 

В момента правителството изчаква учените от БАН да приключат с оценката за проекта. От междинния доклад става ясно, че до 2035 година в региона ще има недостиг на мощности. Според Овчаров това е било заключението и в доклада на HSBC, изготвен през 2012 година, но то е било укрито от тогавашния министър Делян Добрев. 

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Надежда Бочева


Ключови думи : министър, петкова, белене, оборудването, румен овчаров, руската страна

Виж оригиналната статия в investor.bg