Русия води информационна война в Каталуня, обяви институт под патронажа на испанския крал

 dnevnik.bg
Русия води информационна война в Каталуня, обяви институт под патронажа на испанския крал

© Maxim Shemetov, ReutersИнформационната война на Русия в Каталуня" е станала с подкрепата на правителството на "автократичния режим" в Москва. Тези обвинения отправи Кралският институт "Елкано" в анализ, изготвен след ескалацията на кризата в автономната област.


"Елкано" е основан през 2001 г. под патронажа на крал Фелипе Шести (тогава принц на Астуриас), който понастоящем е почетен председател на организацията. Текстът отбелязва, че "успешното съчетание на различни инструменти" във войната не е можело да се случи без руските власти, нито без руските служби, "които определят основните слабости и вътрешни проблеми на дадена страна", както и на кибершпиони. Данните, които последните предоставят, са помогнали за по-добро набелязване на "целите", до които ще се адресират посланията в социалните мрежи.


Анализът е публикуван малко преди испанското правителство да обяви, че е установило участие на руски и венецуелски хакери в кампания за дезинформация около референдума в Каталуня. Няколко дни по-късно и външният министър на страната каза на европейските си колеги, че дезинформацията и манипулацията, идващи от руска територия, възпрепятстват демокрацията в Каталуня. Той обаче не обвини руското правителство в съпричастност.


"Победата" на Русия
Текстът носи подписа на главния изследовател на института, Мира Милошевич-Хуаристи. Според него това, което различава Русия от други актьори в киберпространството и разпространители на невярна информация, е, че информационната война е военна стратегия от последната военна доктрина на Руската федерация от 2014 г. Въпросният документ разглежда "вътрешния разпад" на врага като по-важна цел от унищожаването му. Руската намеса, за която говори докладът, се определя като "комбинация" - тип операция, тип, която вплита различни инструменти като "кибервойна, киберразузнаване, дезинформация, пропаганда и съдействие с актьори, враждебни на ценностите на либералната демокрация".


Целите и същността на руската дейност в Запада са различни от тези в Сирия и Украйна - в първия случай става дума за "печелене на влияние, а не територии" - фокусът е върху използването на информация. В този смисъл руската намеса в Каталуня се вписва в "информационната война като асиметричен военен метод, който Русия използва срещу САЩ и Европа".


Докладът на "Елкано" също обръща внимание на факта, че освен разпространение на "верни и грешни съобщения" в социалните мрежи и информация чрез "Спутник" и RT, руската дейност по темата Каталуня е включвала предлагането на "алтернативни гледни точки" по руските държавни телевизии. Друга теза е тази за "двойния стандарт" на европейците, които лицемерно осъждат режима на сваления президент Виктор Янукович, но не и случаите на полицейско насилие в Каталуня.


© Maxim Zmeyev, Reuters


"Европейска цветна революция"


Отбелязва се още, че отговорните руски власти, включително президентът Владимир Путин, публично поддържат териториалната цялост на Испания, но трябва да се имат предвид думите на Джордж Кенан от времето на студената война: не бива да се бъркат руските "външни отношения" в рамките на международните институции с руската "външна политика", която иска да върне на Русия статута ѝ на "велика сила", оспорваща зоните на влияние на САЩ.


Изрази, разпространявани в социалните мрежи и медии и използвани от въпросната руска кампания, включват "умишленото насилие" и "франкистките практики", както и твърденията, че ЕС ще разпознае каталунската независимост или че от Брюксел към Испания е изпратена заповед за репресии, за да се избегне "друг Брекзит". Голяма част от подобни съобщения е дошла както от медиите "Спутник" и RT, така и от двамата активисти Едуард Сноудън и Джулиан Асанж, в чиито послания се правят опити Испания да бъде определена като "бананова република". Допитването на 1 октомври, обявено за незаконно от Мадрид - и подкрепено от 43% от каталунските избиратели - е определено като "цветна революция", първи подобен случай на европейска територия.


Целта, отбелязва "Елкано", е "дискредитиране на испанската демокрация" и западния либерален ред, подхранване на разделения и дискредитиране на европейските институции. Подобни действия също отклоняват вниманието на руските граждани от вътрешните проблеми в страната.


Фотогалерия: Размирици в Каталуня по време на забранения референдум >

виж повече виж повече виж повече виж повече виж повече виж повече


"Западът не разбира, че е в състояние на истинска война"


Препоръчва се Мадрид да разследва "руската намеса", което властите обявиха на среща в Брюксел - и да се следва примерът на Германия, която взе серия мерки по време на парламентарните избори, за да предотврати подобен сценарий. Нужно е и да се предприемат стъпки като тези спрямо "Фейсбук", "Туитър" и "Гугъл" в САЩ, където те сътрудничат на "руското разследване". "Невъзможно" е обаче западът "да отговори с пълен успех", макар че "разузнавателните агенции биха могли да свършат интелигентни неща." Проблемът е, че западните правителства не могат да ограничат информационния приток или употребата на Интернет, "както правителствата на тоталитарни и авторитарни" страни.


Същевременно западният свят, макар да е добре подготвен за "кибервойна в чистия ѝ вид", отговорът на информационната "не е бил подходящ" по три причини: заради това, че счита, че "Русия се самодискредитира" чрез фалшивите новини; заради неразбирането, че е в състояние на истинска "война с Русия" и защото "предполага, че е достатъчно да разкажеш истината", а не е така. Западът, продължава Милошевич-Хуаристи, се съпротивлява срещу идеята, че Русия вече не се държи като "стратегически партньор", нито дори като съперник, с когото може да се стигне до съгласие, а като "Враг" в смисъл на това, че търси "нашето подчинение или унищожение" и постигането на обичайната цел "да спечели войната в съзнанията и сърцата на врага."


Така Русия може да се е провалила в стратегията си за дезинформаци според западните критерии, но не и според собствените си, които я оценяват като "успешни". От една страна, Русия се оказва изолирана от външни източници на информация, а от друга Москва "е създала обстановка, в която е трудно да различиш вярната информация от верните медии от фалшивите новини".


Всичко, което трябва да знаете за:

Кризата в Каталуня (152)


Ключови думи : русия, различни, сащ, информация, отбелязва, руските, западът, испания, социалните мрежи, каталуня, виж повече, руската намеса, елкано, повече виж, информационната война

Виж оригиналната статия в dnevnik.bg