Руските банки - между големите пари и заплахата от фалит

 news.ibox.bg
Руските банки - между големите пари и заплахата от фалит

Руските банки са като Доктор Джекил и Мистър Хайд - те управляват големи парични потоци и често отчитат сериозни печалби, но често изпадат в дълбоки кризи, които нерядко са заплаха за съществуването им.

Последните години са особено тежки за кредитните институции в Русия. Те претърпяха сериозни удари заради ниската цена на петрола и слабата рубла и са почти напълно изолирани от международно финансиране заради санкциите на САЩ и Европейския съюз. Руските банкери все по-трудно отпускат нови заеми - сериозен проблем за Кремъл, който разчита основно на домашните инвестиции да съживят растежа.

В международна изолация и с 5.3 трилиона рубли (92 млрд. долара) необслужвани заеми, руската банкова система е много далеч от най-добрата си форма. Две трети от лошите кредити са взети от компаниите, а 1/3 от домакинствата. Заради проблеми с капитала през последните години бяха в Русия закрити множество частни банки, а останалите са поставени под строг контрол.

Една от най-големите руски банки се нуждае от спасителен пакет

Централната банка в страната ще придобие 75% от нея

Само за месец централната банка се наложи да спасява два от сериозните играчи в сектора - Otkritie и B & N Bank. И двете банки са от онези, които са системно важни и "твърде големи", за да фалират.

Спасяването на Otkritie ще струва между 4.3 млрд. и 6.9 млрд. долара, което го превръща в най-голямото в историята на руския банков сектор. Спасителният план вече е задействан, но не е ясно колко време ще отнеме и колко реално ще струва на руските данъкоплатци.

Въпреки това водещи фактори в руската икономика отчитат спасяването на закъсалите банки като нещо положително. "Финансовото възстановяване на големите банки Otkritie и B & N Bank е рационално действие", заяви бившият финансов министър Алексей Кудрин.

Русия трябва да спасява още една голяма банка от фалит

Банката на Михаил Гуцериев страда заради лоши кредити

Частните банки в Русия имат един генерален проблем - coлиднoто изтичaнe нa ĸaпитaли пpeз последните мeceци. Те имат все по-малка печалба и все повече лоши кредити. Централната банка продължава да сваля основната лихва, което допълнително изтощава кредиторите.

Оказва се, че най-стабилните банки в Русия са дъщерните дружества на чуждестранни банки. Американската Ситибанк, шведската Нордеа банк и британската HSBC са трите най-надеждни кредитни институции в страната. Шведите обаче вече се изтеглят от руския пазар, преценявайки го като твърде рисков.

Стабилността на руската банкова система реално се гарантира от държавата, която държи 63% от сектора. Държавните Сбербанк, ВТБ, Газпромбанк и Росселхозбанк са гръбнака на руската икономика, а множество средни и големи фирми в страната държат парите си в тях. Признават го и самите управляващи.

"Държавните банки показаха, че са опора на банковата система, която обезпечава устойчивост в разчетите и обезпечават надеждност в изпълнението на банковите функции", заяви пред Bloomberg министърът на финансите Антон Силуанов.

Най-надеждните банки в Русия според Forbes

В Топ 5 влизат "Сбербанк" и четири поделения на чужди банки

Въпреки сериозните проблеми, руската банкова система има известни поводи за оптимизъм.

Печалбата на сектора през 2017 г. може да достигне близо 1 трилион рубли (17.29 млрд. долара), дори след като се премахнат загубите, предизвикани от финансовата рехабилитация на редица банки, съобщи заместник-управителят на руската Централна банка Василий Поздишев.

Отвъд сухата статистика е важно да се види кои банки отчитат печалба - държавните или частните. "Печалбите ще продължат да се генерират, освен в тези банки, където сме решили да признаем загубите", посочва Поздишев.

Печалбите обаче постепенно се топят и то повече от очевидно. Ако за първите 8 месеца на годината те са били 997 милиарда рубли (17.23 милиарда долара), то за периода януари-септември са 675 милиарда рубли (11.64 милиарда долара). До края на годината има още цели 3 месеца, които едва ли ще обърнат тренда. А заложената цел от 1 трилион рубли изглежда направо невъзможна.

Това обаче сякаш не притеснява руските банкови власти. Около 70% от лошите кредити са покрити от провизии и не създават притеснения за банковата система, отчита управителят на Руската централна банка Елвина Набиулина.

Според Набиулина проблемът с лошите кредити съществува от години и не създава системен риск за банковия сектор. Въпросът е докога.


Ключови думи : русия, страната, млрд долара, последните, милиарда, големите, големи, банки, сектора, руските, държавните, централната банка, отчитат, лошите кредити, рубли, руската банкова система, руската банкова, otkritie

Виж оригиналната статия в news.ibox.bg