Руско-китайски атомни проекти

 economynews.bg


Компания Rusatom Overseas подписа Меморандум за разбирателство с Руско-китайския инвестиционен фонд за регионално развитие. Споразумението предполага сътрудничество за развитие и осигуряване на финансова подкрепа в различни съвместни направления на дейностите в областта на атомната енергия. По-конкретно се предвижда партньорство в рамките на изграждането на АЕЦ с руски дизайн в трети страни, добив и преработка на минерални суровини за ядрената промишленост в Русия и други иновационни разработки.

„Това споразумение за нас е важна крачка от гледна точка на развитието на руско-китайското сътрудничество и ние смятаме в бъдеще да го укрепваме по всички направления“, подчерта президентът на Rusatom Overseas Евгений Пакерманов.

  „Русия и Китай са бързоразвиващи се пазари с големи инвестиционни възможности. Създаването на Фонда извежда търговско-икономическите отношения между Русия и Китай на ново ниво на инвестиционно-технологично партньорство. Отвореността на Русия за китайски инвеститори е стратегическо решение, което днес е доказало своята ефективност за руската икономика“, отбеляза председателят на Руско-китайския инвестиционен фонд за регионално развитие Ван Фън. Страните се договориха и за разработване на точен и прозрачен механизъм за използване на инвестираните средства.

Rusatom Overseas е дъщерна компания на руската корпорация „Росатом“, отговорна за придвижване на чуждестранните пазари на интегрираното предложение на компанията за проекти за изграждане на АЕЦ и центрове за ядрена наука и технологии. Ключови задачи на компанията са ръстът на чуждестранния поръчков портфейл на предприятията на „Росатом“ и запазването на лидерските позиции на Русия на глобалния ядрен пазар.

 Руско-китайския инвестиционен фонд за регионално развитие (ИФРР) бе създаден през 2017 г. за вдигане на нивото и разширяване на сферата на руско-китайското търговско-икономическо сътрудничество. ИФРР осъществява преки инвестиции във водещи и перспективни руски компании заедно с водещи световни инвеститори. Управляващата компания на ИФРР е регистрирана в Москва.Ключови думи : русия, сътрудничество, компания, руско, регионално развитие, китайския инвестиционен фонд, китайския инвестиционен, rusatom overseas, ифрр

Виж оригиналната статия в economynews.bg