С тези паспорти не можете да пътувате почти никъде по света

 news.ibox.bg
С тези паспорти не можете да пътувате почти никъде по света

Паспортите от страни, като Афганистан, Ирак и Сирия затварят почти всички граници в света, като хората с такива могат да ги преминат само ако разполагат с виза. Гражданите на трите държави са тези, които могат да пътуват свободно до най-малко страни в глобален мащаб, като това се обяснява до голяма степен с военните действия и размириците в тях.

Според тазгодишното издание на Henley Passport Index паспортът от Афганистан дава достъп без виза до едва 24 страни, а такъв от Ирак и Сирия до съответно 27 и 28. Хората от тези държави не могат да пътуват свободно никъде в Европа и предимно имат достъп без виза до места в Азия и Африка.

Афганистанците, например, могат да минават свободно границите на Бангладеш, Мозамбик и Сомалия. Те могат да влизат без виза и в автономната област Макао, въпреки че за Китай трябва да имат такава.

Сред паспортите, които дават достъп до най-малко дестинации, са предимно тези от страни в Африка и в Азия. В това число влизат Пакистан, Йемен, Непал и Палестина.

В списъка са и държави, като Ливан и Иран. Европейската страна, която дава най-ограничен свободен достъп, е Косово. С паспортът от там може да се пътува без виза до 38 места. До толкова могат да ходят без виза и гражданите на Иран.

Ето и кои точно влизат сред 17-те страни, за които свободното пътуване е най-ограничено:

Афганистан - достъп без виза до 24 държави;

Ирак - 27 държави;

Сирия - 28 държави;

Пакистан - 30 държави;

Сомалия - 32 държави;

Йемен - 35 държави;

Непал - 36 държави;

Либия - 36 държави;

Палестина - 37 държави;

Еритрея - 37 държави;

Ливан - 38 държави;

Косово - 38 държави;

Иран - 38 държави;

Бангладеш - 38 държави;

Южен Судан - 39 държави;

Северна Корея - 39 държави;

Етиопия - 39 държави.


Ключови думи : държави, страни, афганистан, ирак, иран, сирия, влизат, свободно, без виза, достъп без, 38 държави, 39 държави

Виж оригиналната статия в news.ibox.bg