Съдът реши: Не е обида да сравниш Цветан Василев с Остап Бендер

 offnews.bg
Съдът реши: Не е обида да сравниш Цветан Василев с Остап Бендер

Цветан Василев не успя да осъди Муравей Радев за клевета на първа инстанция. Софийският районен съд реши, че сравняването на банкера с Остап Бендер не е унизително за честта и достойнството му, съобщава вестник "Сега".

Делото за обида и клевета беше заведено от Василев. Бившият финансов министър обаче е оправдан по всички обвинения и разноските за адвокат - 5000 лв., остават за сметка на банкера.

Интервюто, в което Радев сравнява Василев с Остап Бендер, е от август 2015 г.

"В романите на Илф и Петров литературният герой се стреми към натрупване на парични средства, което не би могло да се възприеме за позорно. Освен това с оглед характера на извършваната от Василев банкова дейност, би могло да се проведе подобно сравнение по отношение на натрупаните средства от тъжителя и мечтата на литературния герой", се казва в мотивите.

За твърдението в интервюто, че "великият комбинатор Остап Бендер е надминат многократно от българския банкер", съдът приема, че няма как да е обидно, тъй като е безадресно - не се споменава поименно никой.

Дори да се приеме, че се подразбира, че става дума за Василев, сравнението не е проблем, смята съдия Радослава Качерилска.

Освен това съдът не можел категорично да установи, че използваното сравнение е в негативен смисъл.

Предстои Софийският градски съд да разгледа делото на втора инстанция.


Ключови думи : съдът, василев, остап бендер

Виж оригиналната статия в offnews.bg