Само 10% от възрастните хора ще получат безплатна ваксина, лекари питат как да ги изберат

 big5.bg

"Първите ваксини против грип вече са у нас. Всеки трябва да се замисли че грипът ще дойде пред декември и януари и сега е време за поставяне на ваксините, защото на организма му трябва време за да изгради имунна защита", заяви д-р Гергана Николова от УС на Българския лекарски съюз тази сутрин по bTV

По думите й четири щама на грипа най-вероятно ще дойдат през зимата - "Бризбейн", "Канзас", "Колорадо" и "Пукет".   

"Всяка година снегът ни изненадва, така е и с грипа, когато всички около нас са се разболели, тогава се сещаме", отбеляза д-р Николова и посочи, че в нейната практика няма пациенти, които да са си поставили ваксина и да са се разболели тежко от грип.

За хората с хронични заболявания грипът крие сериозни рискове, категорична беше лекарката.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

За възрастните над 65 години пък трябва да бъде осигурена безплатна противогрипна ваксина, но има поставен лимит в Националната програма за превенция на грипа тя да обхване само 10% от това население.

"По какъв критерий ще изберем кой ще бъде имунизиран, билетчета ли ще търкат пенсионерите, ще награждаваме като "Топлофикация" заслужилите ли - това е в рамките на шегата, но тези 10% са реални и останалите 90% с право ще кажат: ама защо сложихте на г-жа Иванова, а на мен не? Нека да има ясни медицински стандарти и критерии", призова д-р Николова МЗ и Здравната каса.

грипваксинивъзрастни хоралекариздравна каса ..


Ключови думи : 10%, николова, ваксина, грипа

Виж оригиналната статия в big5.bgпоследни новини

Автогол помогна на Вердер да оцелее

6 юли 2020 23:35:00 sportal.bg
Автогол помогна на Вердер да оцелее

Макар и по най-трудния възможен начин, Вердер (Бремен) запази мястото си в Бундеслигата. В реванша от баража срещу Хайденхайм "бременските музиканти" стигнаха ...