Сърбия е привлякла 74 пъти повече китайски инвестиции от България за последните 6 години

 news.ibox.bg
Сърбия е привлякла 74 пъти повече китайски инвестиции от България за последните 6 години

Събрия е привлякла 9,66 милиарда евро китайски инвестиции за периода между 2013 и 2019 година или повече от всички други държави в Югоизточна Европа. Иначе казано 53 на сто от всички китайски вложения в региона са били насочени към западната ни съседка.

От друга страна едва 130 милиона евро от тях е привлякла България. Това означава, че страната ни е получила 74 пъти по-малко инвестиции от Китай в сравнение със Сърбия, сочат данни на China Global Investment Tracker, цитирани в доклада Top 100 SEE 2019 на платформата SeeNews.

Сред държавите от Югоизточна Европа, които са и членки на Европейския съюз (ЕС), най-много вложения от азиатската страна са били насочени към Словения за последните 6 години - общо 2,18 милиарда евро. Тези в Хърватия са в размер на 690 милиарда евро.

Значителна част от китайските инвестиции в региона са част от инициативата за "Един пояс, един път" (Belt and Road Initiative, BRI), предвиждащи осигуряването на общо 8 милиарда евро заеми, а основната част от финансирането по този мегапроект на Пекин е свързана с изграждането на инфраструктура.

"Сърбия абсорбина 56% от китайските инвестиции в строителния сектор в Централна, Източна и Югоизточна Европа, главно свързани с проекта за 1,8 милиарда долара за модернизация на железопътната линия Будапеща-Белград, която трябва да приключи през 2023 година", пише Радомир Ралев в анализа.

Що се отнася до вложенията по инициативата BRI, втора по дял на привлечените вложения е Словения с 14%, следвана от Босна, Хърватия и Румъния със съответно 9%, 5% и 2%. По-голямата част от тези проекти са свързана с ..


Ключови думи : сърбия, част, милиарда евро, страна, компании, сектор, региона, инициативата, югоизточна европа, китайските инвестиции, насочени към, вложения, привлякла, bri

Виж оригиналната статия в news.ibox.bgпоследни новини

Различията в ЕС за възстановителния фонд остават, обяви Меркел

14 юли 2020 06:55:00 dnevnik.bg
Различията в ЕС за възстановителния фонд остават, обяви Меркел

© Reuters Италианският премиер Джузепе Конте и германският канцлер Ангела Меркел Канцлерът на Германия Ангела Меркел заяви днес, че не може...