САЩ пускат още визи за сезонни работници

 actualno.com
САЩ пускат още визи за сезонни работници

Администрацията на Тръмп обяви увеличение на визите за сезонни работници, от които до голяма степен зависят курортите в САЩ, но е малко вероятно движението в средата на лятото да облекчи националния недостиг.

Почивните ваканционни дестинации в САЩ, включително „Мар-а-Лаго” на президента в Палм Бийч, Флорида, зависят от десетки хиляди временни работници през лятото и зимата, много от които са младежи от Източна Европа и Азия. За това лято бяха отпуснати 66 000 визи "Н-2В", но от курортите от Мейн до Флорида по източното крайбрежие на САЩ се оплакаха, че нямат достатъчно персонал.

В понеделник Министерството на вътрешната сигурност заяви, че ще позволи на още 15 000 работници да влязат в страната през този сезон, но само за бизнеса, "който може да понесе непоправими щети" без тях, предаде AFP.

Предвид времето за обработка на документите между 30 и 60 дни, ефектът от мерките няма да е голям, очаква туристическата индустрия.

През юни седем сенатори, представляващи щати с важни дестинации за лятната ваканция, поискаха да бъде удвоен броят на визите H-2B. Същевременно от хотели, ресторанти и други в сектора на услугите казват, че те зависят от чуждестранните работници, защото е по-трудно да се наемат млади американци, които да работят за 10-15 долара на час четири месеца през лятото.

Джош Бас, президент на търговската камара в Северна Каролина, казва, че недостигът на визи H-2B прави нещата за по-трудни за местния бизнес и е довел до не едно затваряне на обекти.

Реклама


Ключови думи : сащ, лятото, визи, работници, зависят

Виж оригиналната статия в actualno.com