САЩ разследват руска и европейски банки за корупционна схема

 news.ibox.bg
САЩ разследват руска и европейски банки за корупционна схема

Министерството на правосъдието на САЩ и ФБР са започнали разследване по отношение на руската банка ВТБ, швейцарската Credit Suisse и френската BNP-Paribas. Това съобщава деловото издание The Wall Street Journal.

Според източници на изданието посочените финансови организации са заподозрени в съпричастие към корупционна схема, свързана с продажбата на дългови книжа на Мозамбик на стойност $2 милиарда.

По данни на вестника ФБР изяснява дали тези банки са съдействали на висши държавни служители на Мозамбик да присвояват средства, получени по пътя на продажбата на дългови задължения.

В публикацията, цитирана от ТАСС, се отбелязва, че регулаторните органи на САЩ, Великобритания и Швейцария още през миналата година са започнали разследване по подозрение в нарушаването на законите от тези банки.

Новото разследване на американските власти е по-широко по обхват и може да доведе предявяване на обвинения в углавни престъпления. В рамките на разследванията група сътрудници на ФЧР миналата година са посетили столицата на Мозамбик.

Изданието съобщава, че представители на трите банки отказват коментари във връзка с публикацията. А от правителството на Мозамбик не са отговорил на въпроси на вестника на изясняване на по темата

В материала на The Wall Street Journal не се разяснява достатъчно, как именно финансовите операции, за които става дума, са свързани със САЩ.


Ключови думи : разследване, сащ, банки, мозамбик

Виж оригиналната статия в news.ibox.bg