САЩ за последен път удължиха замразяването на санкциите срещу Иран

 investor.bg

Снимка: Архив Ройтерс

Президентът на САЩ Доналд Тръмп удължи замразяването на санкциите срещу Иран, но съветниците му заявиха, че това е последният път, когато правят това, предаде Ройтерс.

Тръмп иска споразумението от 2015 г. с Иран да бъде укрепено с последващо споразумение, или Съединените щати едностранно ще се оттеглят от международния пакт.

Още по темата

САЩ ще оставят в сила облекченията на санкциите срещу Иран

Тръмп се готви да удължи замразяването на икономическите санкции срещу Иран?


Тръмп е притеснен, че трябва отново да се откаже от санкциите за страна, която смята за нарастваща заплаха в Близкия изток. Официални източници от Белия дом заявиха, че решението в петък "ще бъде последното подобно“.

В същото време Съединените щати наложиха санкции на още пет ирански физически лица и девет организации заради нарушения на човешките права и подкрепа за ракетната програма на Техеран.

Ройтерс припомня, че Тръмп иска Конгресът на САЩ да промени закон, който преразглежда участието на САЩ в ядрената сделка, за да включи "пунктове за действие", които, ако бъдат нарушени, ще доведат до повторното налагане на санкциите от страна на САЩ.

Това няма да доведе до преговори с Иран, обявиха от Белия дом, а по-скоро ще бъде резултат от преговорите между Съединените щати и европейските им съюзници. Работата вече е започнала на този фронт.

 

По статията работи: Веселина Василева


Ключови думи : тръмп, сащ, ройтерс, съединените щати, замразяването, санкциите срещу, санкциите срещу иран

Виж оригиналната статия в investor.bg