Саудитска Арабия не се отказва от дебюта на петролния си гигант на борсата

 news.ibox.bg
Саудитска Арабия не се отказва от дебюта на петролния си гигант на борсата

Саудитска Арабия все пак ще да продаде част от гигантската си петролна компания Saudi Aramco на фондовия пазар догодина, въпреки промените в плана за възстановяване на икономиката на кралството.

Държавата продължава подготовката на първичното публично предлагане на акциите на петролния гигант, което ще е най-голямото в света.

"Процесът на първично предлагане е в ход и Saudi Aramco продължава да е фокусирана върху изпълнението на всички изисквания, свързани с него, навреме и по най-високите стандарти", съобщават от Министерството на информацията на арабската монархия.

Листването на борсата е планирано за 2018 г., съобщи по-рано изпълнителният директор на компанията Амин Насер. Очакваните приходи от продажбата са между 2 и 3 трлн. долара.

Тя е част от Визия 2030 - амбициозен план на управляващата фамилия, предвиждащ преструктуриране на саудитската икономика и намаляване на зависимостта й от петрола. Очакват се големи инвестиции във високотехнологични сектори, здравеопазване и туризъм, разширяване на частния сектор, както и по-сериозно включване на жените в пазара на труда.

Над 2/3 от приходите на страната идват от продажбата на "черното злато", чиято цена е трайно ниска през последните месеци и няма изгледи да се повиши сериозно занапред. Заради спада, през миналата година в бюджета на кралството се отвори дупка от 97 млрд. долара.

Саудитска Арабия се отказва от част от реформите

Кралството се опитва да намали зависимостта си от петрола, но тежките мерки вредят на икономиката

Властите в Рияд обаче планират да направят промени в управленската стратегия, като някои от планираните реформи може да бъдат отложени, а други направо да отпаднат. Засега обаче липсва конкретика.

"Трудно е да се прецени влиянието на преструктурирането, без да са известни промените, които трябва да се направят", заяви Жан-Мишел Салиба, икономист на Bank of America Merrill Lynch.

Инвеститорите внимателно наблюдават поведението на кралството, подозирайки, че може да се откаже от набелязаните цели, чиято идея е възстановяване на държавните финанси.

"Забавянето на фискалните реформи би било знак, че правителството иска да постигне труден баланс между мерките за строги икономии и инвестициите, стараейки се да подкрепи растежа", обяснява Салиба.

Някои от мерките за стабилизирането на икономиката бяха приложени още през миналата година. Властите намалиха някои субсидии, обявиха нови данъци и взеха заеми за милиарди, за да балансира бюджета.

Саудитска Арабия обаче има нужда от още много реформи и развитие на различни сектори от икономиката, което да привлече чуждестранните инвеститори и да отучи саудитците да разчитат само на подкрепа от държавата.


Ключови думи : част, икономиката, реформи, саудитска арабия, кралството

Виж оригиналната статия в news.ibox.bg