Северна Корея ядоса САЩ с нова ракета над Япония

 dnevnik.bg
Северна Корея ядоса САЩ с нова ракета над Япония

© KIMIMASA MAYAMA, EPA



Напрежението между САЩ, Япония, Южна Корея и КНДР отново се повиши, след като в ранните петъчни часове Северна Корея изстреля ракета от покрайнините на столицата Пхенян, като тя е прелетяла над Япония и е паднала в Тихия океан на около 2000 км. от Хокайдо. Японците в северната част на страната бяха предупредени да се скрият и да стоят далеч от прозорците.


Това се случва по-малко от две седмици след ядрена експлозия, която се възприема като първата на севернокорейска водородна бомба.


Ракетата, изстреляна снощи, е стигнала 770 км. височина и е летяла около 19 минути, показват данните на Южна Корея – достатъчно, за да достигне и американската база в Гуам. Тя обаче е в толкова ранна фаза на развитие, че не би могла да я унищожи.


Изстрелването е "накарало милиони японци да потърсят прикритие", заяви министърът на отбраната на САЩ Джим Матис, макар че жителите на Северна Япония са изглеждали спокойни и са вършели работата си както обикновено, пише агенция "Ройтерс".


Държавният секретар Рекс Тилърсън заплаши с "нови мерки" срещу Пхенян и предупреди, че "продължаващите провокации само задълбочават дипломатическата и икономическа изолация на Северна Корея".


Южнокорейският държавен глава Мун Дже-ин допълни, че диалогът със северната съседка е невъзможен, а държавата се готви за нови атаки, включително за такива с биохимични оръжия.


Съветът за сигурност на ООН трябва да се срещне в 15:00 часа днес по искане на САЩ и Япония, твърдят дипломати. Едва преди дни Съветът единодушно наложи нови санкции на КНДР заради ядрения тест на 3 септември.


"Международната общност трябва да се обедини и да прати ясно послание на Северна Корея, че действията ѝ заплашват световния мир", каза японския премиер Шинзо Абе пред репортери в Токио.


В четвъртък властите в Пхенян заплашиха да потопят Япония и да превърнат САЩ в "пепел и мрак" заради подкрепата за последната резолюция със санкции срещу КНДР, приета от Съвета за сигурност на ООН. Също в четвъртък президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че през ноември ще посети с делегация Китай, Южна Корея и Япония.



Ключови думи : сащ, япония, кндр, северна корея, южна корея, пхенян

Виж оригиналната статия в dnevnik.bg