Шефът на "Роснефт" прогнозира цена на петрола $40-43 догодина

 news.ibox.bg
Шефът на

Шефът на най-голямата руска петролна компания "Роснефт" Игор Сечин в телевизионно интервю заяви, че през 2018 година средната цена на петрола ще бъде в интервала $40-43 за барел.

Според него, един от най-съществените фактори за това, наред с добива на шистов петрол, ще бъде растящото влияние на финансовите инструменти на САЩ. И сега, ако се отчете девалвацията на долара от порядъка на 20%, то истинската цена на петрола е 40 долара за барел, смята Сечин.

Той отбелязва, че влияние върху стойността на суровината ще оказва споразумението за съкращаване на добива между страните от ОПЕК и производители извън картела. А така също и динамиката на производството на шистов петрол в САЩ.

Освен това, според Сечин, влияние върху цената на суровината могже да окаже и предстоящото IPO (първично предлагане на акции) на Saudi Aramco.

Преди дни министърът на енергетиката на Русия, Александър Новак, заяви пред журналисти, че средната цена на петрола по прогнози на ведомството, през 2018 година ще бъде в диапазона $45-55 за барел.

А от Министерството на икономическото развитие на Русия очакват, че в средата на следващата година петролните цени ще се понижат до 41-42 долара за барел, пише RNS.

В момента сцените на еталонния петролен сорт Брент се колебаят в диапазона 52-54 долара за барел.


Ключови думи : цена, долара, барел, петрола, влияние, сечин

Виж оригиналната статия в news.ibox.bg