Ще има допълнителни възнаграждения за специализирани прокурори

 actualno.com
Ще има допълнителни възнаграждения за специализирани прокурори

Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за съдебната власт, с които се въвежда допълнително материално стимулиране за магистратите в специализираните прокуратури и съдилища, в следствения отдел на специализираната прокуратура, както и за служителите в тези структури.

Реклама

Съюзът на съдиите изпрати остра позиция срещу промените още през лятото. Според браншовия съюз, законът ще доведе до драстични разлики в заплащането между магистратите. Промените предвиждат отпускането на до шест допълнителни заплати годишно за специализираните съдии. 

Радев пусна скандалните промени в съдебния закон

Държавният глава Румен Радев не наложи вето върху промените в закона за съдебната власт. Това се разбира от съдържанието на броя на Дър...

Прочети повече

Промените бяха приети с 110 гласа „за“ и 37 „въздържал се“. Предвижда се разпределението на свободните щатни длъжности за първоначално назначаване в органите на съдебната власт да става по решение на съответната колегия на Висшия съдебен съвет.

Промените целят отпадането на ограниченията за повторно командироване на магистрати с цел намаляване на натовареността и равномерно разпределение на работата в органите на съдебната власт.

Предлагат се и промени свързани с института на командироване на магистрати в системата на прокуратурата и следствените органи по изключение на незаети щатни бройки. Окръжните и апелативни прокурори могат да използват тази възможност само в районните прокуратури от своя район, а главният прокурор за всички прокурори и следователи на всички нива на прокуратурата и следствените отдели в страната. 

Натискът срещу Радев се увеличава. НПО-та също искат вето на съдебните закони

11 неправителствени организации внесоха искане до президента Румен Радев да наложи вето върху законите за съдебната власт.

Припомняме,...

Прочети повече


Ключови думи : промените, вето, съдебната власт, радев, прокурори

Виж оригиналната статия в actualno.com